Arabası olan bunları sakın yapmasın! 1.918 TL cezası var: Anında kesiliyor

Arabası olan bunları sakın yapmasın! 1.918 TL cezası var: Anında kesiliyor

Aktif olarak araç kullanan insanlarla ilgili yeni ödeme tutarları belli oldu. Peki 2023 ceza tutarları ne kadar? Tüm detaylar haberimizde.

Araç sahiplerine yeni haberler verildi: Eğer 1917 TL ceza ödemek istemiyorsanız bu hataları yapmayın! Peki tutarlar ne kadar oldu? Ceza geciktirme faizleri ne kadar? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

CEZA TUTARLARI BELİRLENDİ

Aktif olarak trafikte bulunan insanlar için kesilen trafik cezaları e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulanabiliyor. Trafik cezaları banka gişelerinden ve mobil bankacılık uygulamalarından ödenebiliyor. Trafik kuralları arasında en çok ihlal edileni emniyet kemerinin takılmaması. Emniyet kemerinin takılmaması hem aracı süren kişinin hem karşıdaki insanların canına mal olabiliyor. Emniyet kemeri takmamanın cezası bu sene 436 TL olarak uygulanıyor. Yeşil ışık yanarken, kavşaklarda, okul ve yaya geçitlerinde önceliği olan yayalara geçiş hakkı vermemenin cezası da 2023 senesinde 1917 TL olarak uygulanıyor. Kavşak, tünel, çöp konteynırları yanında park yapma yasağını da ihlal etmek araçların çekilmesine ve para cezası kesilmesine sebep oluyor. 

Trafik Cezası Tutarları ve Harç Ücretleri

Park yasağını ihlal etme cezası 437 TL olarak uygulanıyor. Trafikte seyir halindeyken telefonla konuşma yasağını da ihlal eden araç sürücülerine 952 TL ceza uygulanıyor. Trafikte araç kullanırken yüksek sesle müzik dinlemek hem sürücünün hem diğer araçların dikkatini dağıtabiliyor bu sebeple bu yasağa uymayan araç sürücüleri 436 TL ceza ile karşı karşıya kalıyor. Kırmızı ışıkta geçme yasağının ihlal edilmesi de birçok farklı kazayı beraberinde getirebildiği için 2023 senesinde kırmızı ışıkta geçme cezası 952 TL olarak uygulanıyor. Hız sınırı ise araçlara ve geçilen yollara göre farklı şekilde uygulanıyor. Hız sınırını yüzde 10 ile 30 arasında aşan araç sürücülerine 951 TL, yüzde 30 ile 50 arasında aşan araç sürücülerine 1979 TL, yüzde 50 ve üstünde aşan araç sürücülerine ise 4 bin 64 TL ceza kesiliyor. Alkollü şekilde araç kullanan kişilerin de kazalara sebebiyet vermesi yüksek ihtimal olduğu için bu yasağı aşan araç sürücülerine para cezası kesiliyor. Eğer ilk kez alkollü araç kullanırken yakalanırsanız 4 bin 64 TL, ikinci kez alkollü araç kullanırken yakalanırsanız 5 bin 96 TL, üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanırsanız 8 bin 190 TL ceza uygulanıyor. Araçlarının muayenesini düzenli olarak yaptırmayan kişilere de 951 TL para cezası kesiliyor. Ehliyetsiz araç kullanarak trafiğe çıkan kişilere 8 bin 190 TL ceza uygulanıyor, bu cezayı erken ödeyen kişilere yapılan indirimle birlikte ceza 6 bin 142 TL'ye düşüyor. 2023 senesi başlangıcında sürücü belgesi harçlarına da yüksek oranda zamlar yapıldı. 2023 senesinde A1, A2, A sınıfı sürücü belgesi harç ücretleri 1.595 TL, B sınıfı sürücü belgesi harç ücretleri 3 bin 260 TL, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sınıfı sürücü belgesi harç ücretleri 4 bin 924 TL, F sınıfı sürücü belgesi harç ücretleri 4 bin 924 TL olarak ödeniyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN