Uzmanı uyardı: Horlama sorunu olanlar geç olmadan bu testi yaptırmalı! Kalbiniz ve akciğerleriniz yorgun düşmüş olabilir

Uzmanı uyardı: Horlama sorunu olanlar geç olmadan bu testi yaptırmalı! Kalbiniz ve akciğerleriniz yorgun düşmüş olabilir

Horlama sorunu bazen beraber uyuyan çiftlerin arasını bile bozacak düzeyde olabiliyor. Uyku kalitesini düşüren horlama sorunu, uzun vadede kişinin kalbini ve akciğerlerini yorabiliyor. Uzman doktor, horlama sorunu olanlar çok geç olmadan 'uyku testi' yaptırması uyarısında bulundu. Peki, horlama neden olur? uykuda horlama nasıl durdurulur? Gece horlamamak için ne yapmak lazım? Horlamayı nasıl durdurabiliriz? İşte, horlamanın zararları...

Horlama problemi ve uyku apnesi olanlar, sürekli yorgun uyanmak muzdarip.

Horlama sorunuyla ilgili konuşan Op. Dr. Mehmet Ege Akça, "Horlama ve uyku apnesi çoğunlukla burun tıkanıklığına bağlı değildir. Horlama dilin ve küçük dilin uyku esnasında arkaya düşmesine bağlı olur. Bu sebeple uyku apnesini çoğunlukla zayıf kişilerde değil kilolu kişilerde görürüz" dedi.

FAZLA KİLOLU OLANLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Horlama ve uyku apnesinin daha çok kilolu kişilerde olduğunu vurgulayan Emsey Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ege Akça, şunları söyledi:

"Günümüzde obezite ciddi bir sorun olduğundan buna bağlı olarak uyku apnesi de artmaktadır. İnsan kilosu da yaş aldıkça arttığı için uyku apnesi daha çok ileri yaştaki kişilerde görülür. Ama buradaki asıl problem yaş değil.

Uyku apnesinin günlük hayata yansımaları ise sabah uyandığınızda sanki hiç uyumamış gibi bir hal, yorgunluk, bununla gün içerisinde dikkat eksikliği, çocuklar için daha çok bilişsel fonksiyonlarda, okumayı öğrenmede, derse odaklanmada güçlük çekme gibi şeylerdir."

"TESPİT İÇİN UYKU TESTİ YAPTIRILMALI"

Op. Dr. Mehmet Ege Akça, şöyle konuştu:

"Uyku apnesi günlük hayatta gündüz uyuklamalara da sebep olabilir. Haberlerde gördüğümüz trafikte uzun yol şoförleri ve tır şoförlerinin direksiyon başında uyuklayarak kazalara sebep olabildiğini biliyoruz. Bunların olmaması adına devletimiz tarafından belli bir kilo fazlası olan kişiler uyku apnesi açısından teste tutulur.

Eğer uyku apnesi tespit edilirse bunun için tedavi aldıklarının belgelenmesini istemektedir. Öncelikle sadece hastalık, yorgunluk veya alkol alımı gibi dönemler dışında da bir kişinin sürekli bir uyku apnesi ve horlaması varsa öncelikle bir kulak-burun-boğaz muayenesi olması gerekmektedir.

Ardından polisomografi denen bir uyku testimiz vardır. Bir hastanın bir gece hastanede yattığı ve sabah uyanıp işine gücüne gittiği, günlük hayat rutinlerini olumsuz etkilemeyen bir testtir."

"CİHAZ TEDAVİLERİNİN YANI SIRA AMELİYAT TEDAVİLERİ DE YAPILABİLİYOR"

Uyku apnesinin tedavisinden bahseden Op. Dr. Akça, "Uyku apneleri için cihaz tedavilerinin yanı sıra ameliyat tedavileri de yapılabiliyor. Bunlar genellikle yumuşak; damak, küçük dili ve dil kökünü içeren cerrahiler oluyor. Bunlara burun ameliyatları da eşlik edebiliyor" açıklamasını yaptı.

"ÇOCUKLARDA AMELİYATI SONRASI BÜYÜME HORMONUNUN ARTTIĞI TESPİT EDİLDİ"

Hemen hemen her yaşta görülebilen uyku apnesi hakkında bazı bilgiler veren Op. Dr. Akça, "Çocuklarda uyku apnesini geniz eti ve bademcik problemine bağlarız. Bazı araştırmalara göre bazı çocuklarda, geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrası büyüme hormonunun arttığı tespit edilmiştir. Bu yüzden aileler çocuklarının belirtilerine dikkat ederek erkenden doktora başvurmalı" açıklamasında bulundu.

Op. Dr. Akça son olarak şunları söyledi:

"Horlamanın, uyku apnesinin şiddeti arttıkça bunun hayati önemi artmakta. Çünkü bizim hastalarımız genellikle daha ileri yaşlarda geliyorlar ve maalesef biraz daha gecikmiş, artık bu hastalığın kalbi ve akciğeri yorabildiği dönemlerine gelmiş oluyorlar. Onun için biz bunu mümkün olan ilk fırsatta yapılmasını istiyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN