Bisiklet sürerken bu bitkiye değdi, eli davul gibi şişti! Aman dikkat, bu bitkiden uzak durun

Bisiklet sürerken bu bitkiye değdi, eli davul gibi şişti! Aman dikkat, bu bitkiden uzak durun

Ormanlık alandan geçerken temas ettiği bitki, cildinin bir anda kabarmasına neden oldu. Soluğu acil serviste alan çocuk, acıdan bayıldığını söyledi. İşte, şişkinliğe neden olan o bitki...

İskoçya'nın Edinburgh kentine bağlı Dunbar kasabasında bisiklet süren 16 yaşındaki Ross McPherson adlı çocuk, ormanlık bir alandan geçtikten birkaç saniye sonra elinin üzerine kabarcıklar görmeye başladı.

Eli şişen Ross McPherson, hemen doktora gitti. Hastanede yapılan incelemelerin sonrasında çocuğun eline yaban maydanozu (common hogweed) değidiği ortaya çıktı. Ross McPherson'un elinin üzerindeki kabarcıklar anestezi olmadan alınmak zorunda kaldı.

yaban-maydanozune-degen-cocugun-eli-sisti-1.jpg

"DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ACI YAŞAMADIM"

Saniyeler içinde elinin şiştiğini ve sıcak basmaya başladığını ifade eden Ross McPherson, "Bisiklet sürüyordum ve yanından geçmiş olmalıyım. Ceketimi bile zor çıkarttım. Tamamen kullanılmaz bir haldeydi. Çok büyük bir acı vardı ve onu derinlemesine hissediyordum" dedi.

yaban-maydanozune-degen-cocugun-eli-sisti-2.jpeg

Aneztezi kullanılmadan elinin üzerindeki sıvının almak zorunda kaldığını belirten 16 yaşındaki çocuk, "Tarif edilemez mutlak bir acıydı. Daha öncesinde böyle bir şey yaşamadım. Kabarıklığın bir kısmında sıvı vardı. Bu yüzden içini boşalttı ve ölü deriyi kesti. Kesinlikle çok kötüydü. O sırada acıdan bayılmışım" diye konuştu.

yaban-maydanozune-degen-cocugun-eli-sisti-3.jpeg

YABAN MAYDANOZU (COMMON HOGWEED) NEDİR?

Common Hogweed (Heracleum sphondylium), Apiaceae (maydanozgiller) familyasına ait bir bitki türü. Diğer adıyla yaban maydanozu olarak da bilinir. Genellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak bulunur. Türkiye'de de doğal olarak yetişen bir bitki.

yaban-maydanozu-nerede-yetisir.jpg

Bu bitkinin sapı ve yaprakları genellikle koyu kırmızı renkli, bu yüzden dikkat çekici. Ancak dikkate değer bir husus, Common Hogweed'in fotosensitivite veya fototoksik reaksiyonlara yol açabilen çeşitli kimyasallar içermesi.

yaban-maydanozu-zararlari.jpg

Bu yüzden bitki teması ciltte yanıklara, kızarıklıklara veya tahrişlere neden olabilir. Dolayısıyla, yakın temasından kaçınılması ve bitkiyi dikkatlice tanımanın önemli olduğu bilinmeli.

yaban-maydanozu-nedir.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN