EYT'liler artık kara kara düşünmeyin! Erken emeklilikte bu formüller hayat kurtaracak! Eksik primlerde bu yollarla tamamlanacak!

EYT'liler artık kara kara düşünmeyin! Erken emeklilikte bu formüller hayat kurtaracak! Eksik primlerde bu yollarla tamamlanacak!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 26 Aralık'ta kabine kararıyla karar verilmesi bekleniyor ancak asıl tartışma konusu, yaşlılık şartının tamamen kaldırılması halinde ödenmeyen günlerin nasıl telafi edileceği. Peki bu eksik prim nasıl telafi edilecek İşte milyonlarca vatandaşı endişelendiren o yol haritası...

Son ayların en çok konuşulan konularının başında gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi bu ayın sonunda tamamlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile olan sorunun çözüldüğünü, EYT düzenlemesine günler kaldığını söyledi. Kararnamenin son halinin verilmesinin ardından düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağı ve 26 Aralık günü yapılacak olan Kabine Toplantısı sonrası Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor.

EYT'liler artık kara kara düşünmeyin! Erken emeklilikte bu formüller hayat kurtaracak!

Bu ay içinde açıklanacağı düşünülen düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girmesi ve uygulamaya başlaması bekleniyor. Kanunun hangi şartlar altında yürürlüğe gireceği resmi olarak açıklanmadı. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartlar dikkate alındığında erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl geçmiş olup, SSK'ya 5000 gün prim ödenmesi gerekmekte olduğu belirtildi. Bu limitler, Bağ-Kur ve bireysel emeklilik sandıklarında kadınlar için 7200 gün, erkekler için 9000 gün olarak uygulanmaktadır.

EKSİK PRİMLERİN NASIL TAMAMLANMASI GEREKİYOR?

Yaş şartı tamamen kaldırılırsa, asıl odak noktası eksik prim günlerini tamamlamak olacaktır. Doğum borçlanması olan kişiler doğum izinlerinin tamamını olmasa da bir kısmını kullanabilirler. Örneğin, EJT emekli olmak için 60 gün gerektiriyorsa, 2 aylık doğum izni ödünç almak yeterlidir. SSK'lı olarak emekli olma hakkı bulunan bir çalışanın fiilen memurluk yaptığı hizmet yılı, hizmet yılına sayılır, ancak emeklilik yaşına katılmaz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN