Hibiskus nedir?

Hibiskus nedir?

Hibiskus çiçeği, parlak rengiyle göz kamaştırıyor ve Türkiye'de hatmi olarak da tanınıyor. Çoğunlukla çay olarak içilen bu bitki, sağlık açısından birçok yarara sahip. Hibiskusun az bilinen yararlarını sizler için açıklıyoruz.

Hibiskus nedir? Hibiskus, halk arasında hatmi çiçeği, Mekke gülü, nar çiçeği gibi isimlerle de anılan, ekşimsi bir tada sahip bir bitkidir. Eski çağlarda Afrika çöllerinde yaşayan bedeviler tarafından susuzluğu gidermek için kullanılan bu bitki, günümüzde sağlık ve lezzet açısından pek çok fayda sunuyor.

HİBİSKUSUN SAĞLIĞA FAYDALARI

Hibiskus, C vitamini bakımından zengin bir bitki olup, yüksek tansiyon ve kan şekerini dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca kuvvetli bir antioksidan olan hibiskus, kış aylarında vücut direncini arttırmada etkilidir.

Bu mucizevi bitki, sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik sorununa iyi gelir ve mideyi rahatlatır. Kafein içermeyen yapısı ve yüksek su tutma kapasitesi ile hazım sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, mide kanserinin önlenmesine de katkı sağlar.

Hibiskus, içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde duygusal sağlığa da olumlu etkiler yapar, depresyona karşı iyi gelir. Wilson hastalığının tedavisinde de kullanılır ve kilo verme süreçlerine destek olur.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Hibiskus çayı hazırlarken, bir bardak kaynamış suya bir iki adet hibiskus yaprağı eklemek yeterlidir. Üç dört dakika demlendikten sonra yaprakları çıkararak çayınızı tüketebilirsiniz. Soğuk olarak da içilebilir ve buzdolabında üç gün boyunca saklanabilir.

HİBİSKUS ÇAYININ YAN ETKİLERİ

Hibiskus çayı, hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir. Tansiyon ve kolesterol ilaçları kullananlar için de doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir. Guatr ve tiroid şikayetleri olanlar da bu bitkiyi kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN