Kanlı ay tutulması nedir, ne zaman ve nasıl olacak? İşte merak edilenler

Kanlı ay tutulması nedir, ne zaman ve nasıl olacak? İşte merak edilenler

Bu yılın en önemli gökyüzü olaylarından biri olan kanlı ay tutulması, 26 Mayıs 2021 Çarşamba akşamı yaşanacak. Ay ve Güneş, Dünya'nın tam ters yönlerinde sıralanmasıyla meydana gelen kanlı ay tutulmasında, Ay yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek. İşte, kanlı ay tutulması hakkında bilgiler...

Ay tutulması, başta astroloji meraklıları olmak üzere vatandaşlar tarafından yakından yakından takip ediliyor. Güneş, Ay ve Dünya'nın peş peşe hizalanmasıyla oluşan 'kanlı ay tutulması' Türkiye'den de çıplak gözle izlenebilecek.

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN?

2021 yılının en önemli gök olayı kanlı ay tutulması, 26 Mayıs 2021 Çarşamba gününü 27 Mayıs 2021 Perşembe gününe bağlayan gece gerçekleşecek.

İngiltere Greenwich'teki Kraliyet Gözlemevi'nde gökbilimci Patricia Skelton'a göre, kanlı ay tutulmasını görmek için en iyi zaman, 26 Mayıs 2021 sabahın erken saatlerinde veya aynı gün akşamın ilerleyen saatlerinde gün batımından sonra olacak.

img-0985-01.jpeg

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) göre kanlı ay tutulması sırasında, Ay ve Güneş, Dünya'nın tam ters yönlerinde hizalanıyor. NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye belirtiyor.

Fakat bu Güneş ışığı Dünya’nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya 'kanlı ay tutulması' da deniliyor.

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları; Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu nedeniyle ortaya çıkar.

Kanlı ay tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.

KANLI AY TUTULMASI NASIL OLACAK?

Kanlı ay tutulması Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek 'tam ay tutulması' yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu nedenle ay kırmızı renkli görünür.

Kanlı ay tutulması sırasında Dünya, Ay ve Güneş'in arasında kalır ve Güneş'ten Ay'a giden ışığı keser. Böylece Ay, Dünya'nın gölgesi tarafından örtülür. Bu sırada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır. Ay'ın yüzeyine ulaşan Güneş ışığı geniş yayılarak Ay'a kırmızı bir görüntü verir. Böylece 'kanlı ay tutulması' oluşur. Havanın kirlilik oranı ve bulutlar, Ay'ın renginde etkili olabilir.

Tutulma esnasında tam olarak kaybolmayan Ay, koyu kızıl bir renge bürünecek. Bu durum, tutulma olayı esnasında Dünya'dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay'ın üzerine düşmeye devam etmesi ile açıklanıyor. Güneşin kızıl-turuncu renkli ışınları için Dünya'nın atmosferinin oldukça şeffaf olması, bu ışınların tutulma esnasında Ay'ın yüzeyine çok etkili bir biçimde yansımasını sağlıyor. Bu nedenle gökyüzü olayı esnasında Ay, kızıl renge bürünüyor.

Kanlı ay tutulması en net Afrika ve Avrupa'dan gözlemlenecek. Madagaskar ve Orta Doğu, kanlı ay tutulmasının en iyi şekilde izlenebileceği yerler olacak.

img-0999-01-01.jpeg

KANLI AY TUTULMASI İZLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ay tutulmasını izlemek için aşağıdakilere dikkat etmeniz yeterli.

Hava durumunu kontrol edin, ısıya uygun giyinin.

Ay tutulmasını görebileceğiniz uygun bir konum bulun. Dünya’da gece olduğu kentlerde bu mümkün. Ancak yapay ışıkların ve hava kirliliğinin bulunmadığı taşra, en açık gökyüzüne ve izleme koşullarına sahip.

Kişisel güvenliğinizi ciddiye alın. Karanlıkta yalnız yürümeyin. Arkadaş ve ailenize nerede olduğunuzu haber verin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN