Hilal taktiği nasıl uygulanır? Hilal taktiği nedir? | İşte Turan taktiği de denilen yöntem

Hilal taktiği nasıl uygulanır? Hilal taktiği nedir? | İşte Turan taktiği de denilen yöntem

Hilal taktiği Zeytin Dalı Operasyonu'ndan sonra yeniden gündeme geldi. Hilal taktiği Türk savaş birliklerinin yüz yıllardır uyguladığı savaş taktiğidir. Hilal taktiği Turan taktiği ya da kurt Kapanı olaraka da bilinir. Türk tarihinde önemli olan Hilal Taktiği ile bir çok savaş kazanılmıştır. Peki sosyal medyada merak edilen Hilal taktiği nedir ve nasıl uygulanır?

Hilal taktiği, Afrin için düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu'ndan sonra sosyal medyada en çok merak edilen konu oldu. En eski Türk devletlerinde kavimlerinde Hilal Taktiği uygulanmıştır. Bu taktik 'Turan Taktiği' veya 'Kurt Kapanı' olarak da bilinir. Hilal taktiği ile kazanılan birçok savaş vardır. Hilal Taktiği kullanılarak kazanılan en önemli savaş Mohaç Savaşı'dır. Macar ordusu 2 saat gibi kısa sürede bozguna uğratılarak dünya tarihinin gördüğü en kısa meydan muharebesi olarak da tarihe geçmiştir. Hilal taktiği nedir, nasıl yapılır gibi soruların yanıtını bu başlık altında derledik. 

Hilal taktiği nedir ve nasıl uygulanır? soruların yanıtları merak ediliyor. Hilal taktiği, Türk savaş birliklerinin yüz yıllardır uyguladığı savaş uygulamaları arasında yer almaktadır. Turan taktiği olarak da bilinen bu uygulama, Türk tarihinde önem arz eden birçok savaşta kullanılmıştır. Hilal taktiği ya da bir diğer adıyla Turan taktiği, Türk savaş birlikleri tarafından kullanılan uygulamaya verilen addır. İşte, o taktik hakkında detaylı bilgiler

18-02/27/hilal-taktigi.jpg

HİLAL TAKTİĞİ NEDİR?

Büyük çoğunlukla okçu süvarilerden kurulu olan Türk savaş birlikleri, at sayesinde sağlanan sürat vasıtasıyla, ağır hareketli ve sıkı saflar halinde kütle muharebesi yapan yabancı ordular karşısında üstünlük sağlıyorlardı. Kendi taktiklerini uygulamak için ordularını daima hücum esasına göre düzenleyen ve eğiten Türkler’in savaşında en belirgin özellik, düşman cephesinde şaşkınlık yaratan “baskın” şeklindeki hücumlardır.

Türk orduları, savaşlar sırasında taktiklerini iki aşamada gerçekleştiriyorlardı: Sahte ric’at (geri çekilme, kaçma) ve pusu. Yani, kaçıyor gibi geri çekilerek, düşmanı çembere almak üzere, pusu kurulan bölgeye kadar çekmek.

Bu savaş usulüne, Türk yurdunun eski adından dolayı “Turan Taktiği” denilmiştir. Bu taktikle kazanılan ve dünya harp tarihinde yerini alan savaşlar arasında 1071 Malazgirt, 1396 Niğbolu, 1526 Mohaç ve 30 Ağustos 1922 Başkumandanlık Meydan Muharebesi örnek gösterilebilir.

Savaşılacak yerin arazi yapısı bu taktiğin uygulanmasında birinci derecede etkilidir. İki tarafı uygun yükseltideki tepelerle sarılı bir ovada genellikle savaş kabul edilir. Düşmanın karşısında merkez, sağ ve sol kuvvetleri olarak yer alan Türk kuvvetlerinin, merkez ve merkeze yakın kanatları düşmanın saldırısı karşısında, sanki bozulmuş da geri çekiliyormuş hissi vererek çekilmeye
başlar. Bu arada, sağ ve sol kanatlardaki askerî birlikler yavaş yavaş ilerleyerek savaş alanının iki yanında yer alan tepeciklerin gerisine sarkar ve buralarda pusular kurar. Geri çekilmekte olan Türk birlikleri düşman kuvvetlerinin gerektiği kadar üzerlerine geldiği kanaatine vardığında aniden geri dönerler ve şiddetli bir savaşa tutuşurlar. Bu arada savaş alanının iki tarafındaki
tepecikler ardında pusu kuran askerler de düşmanı yanlardan ve arkadan çembere alırlar. Panik halindeki düşman kuvvetleri için artık yapılacak tek şey, ya ölmek ya da teslim olmaktır.

SEZAR DA DENEDİ AMA BAŞARAMADI

Hilal taktiğinin savaşlarda uygulanabilmesi için ordunun hızlı manevraya ve yetenekli askerlere sahip olması gerekmektedir. Daha önce Roma İmparatoru Sezar da hilal taktiğini denemiş ama ordusuna başarıyla uygulatamamıştır.

HİLAL TAKTİĞİYLE ZAFER KAZANILAN SAVAŞLAR

Türkler yaptığı çoğu savaşta düşmandan az sayıda olmuştur. Savaşı kazandıran yaptıkları taktikler olmuştur.

Türkler tarih boyunca Malazgirt Meydan Savaşı, Mohaç Savaşı, Kurtuluş Savaşı’nın bazı cephelerinde ve Sakarya Meydan Muharebesi'nde hilal taktiğini uygulayarak zafer kazanmıştır.

MACARLAR 2 SAATTE DAĞILDI

Hilal taktiğinin uygulandığı Mohaç Savaşı'nda, Macar ordusu 2 saat gibi kısa sürede bozguna uğratılarak dünya tarihinin gördüğü en kısa meydan muharebesi olarak da tarihe geçmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN