Kanada yerlilerinden kültürel soykırım iddiası

Kanada yerlilerinden kültürel soykırım iddiası

Kanada Yerlileri Büyük Şefi Bellgarde, yatılı kilise okullarında kültürel soykırım yapıldığını öne sürdü.

Kanada Yerlileri Büyük Şefi Perry Bellgarde, geçmişte kendilerine karşı kültürel soykırım yapıldığını söyledi.

Ailelerinden zorla alınarak kiliselere ait yatılı okullarda kapatılan yerli çocukları ile ilgili kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonun yayınlayacağı nihai raporun arefesinde bir açıklama yapan Büyük Şef Bellgarde, ‘’Yatılı okullar, Kanada tarihinin kara sayfasıdır. Bu okullarda bize, çocuklarımıza kültürel soykırım yapılmıştır’’ diye konuştu.

‘’Uzlaşma aradaki açığın kapatılmasıyla mümkün’’

Kanada halkı ile yerli halkların uzlaşabileceklerini anlatan Büyük Şef Perry Bellgarde, ‘’Uzlaşmanın en önemli unsurları iki halk arasında mevcut olan sosyal ve ekonomik boşluğun kapatılmasıdır. Bizler de diğer Kanada halkının hayat standardına ulaştığımızda uzlaşabiliriz’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’Ayrımcılığı aklınızdan çıkarın’’

Kanada halkına seslenen Bellgarde, ‘’Kanadalıların yerli halka karşı mevcut olan ayrımcı, ırkçı, yanlış tutum ve düşüncelerini akıllarından çıkartmaları gerek. Kanadalılar, iki halkın ortak bir geçmişi olduğunu ve ileriyi devam etmenin iki halkın sorumluluğu olduğunu anlamalılar’’ diye konuştu.

‘’Yerli dilleri yaşatılmalı’’

Bellgarde, yatılı kilise okullarının Kanada tarihinin kara bir sayfa olduğunu ve buralarda kültürel bir soykırım yaşandığını savundu.

Bellgarde, yerli kabileler ile devlet arasında yapılan anlaşmayla tanınan yerli haklarının, ana okuldan lise 12’nci sınıfa kadar öğretilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

‘’Kanada’da 58 farklı yerli dili var. Bu dillerin hayata döndürülmesi bir öncelik olmalıdır. Uzlaşmanın yürümesi ancak yoksulluk içinde boğuşan yerli halkın durumunun düzelmesiyle mümkündür. Bugün her 4 yerli çocuktan 1’i açtır, yoksulluk içindedir. 120 yerli kabilesi temiz içme suyundan mahrumdur. Okula giden yerli öğrencilerin sadece yüzde 35’i mezun olabilmektedir.’’

OTTAWA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN