Zehra Zulal Atalay Laçin kimdir, kaç yaşında, nereli, ne mezunu? İşte merak edilenler

Zehra Zulal Atalay Laçin kimdir, kaç yaşında, nereli, ne mezunu? İşte merak edilenler

Aksaray Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Zehra Zulal Atalay Laçin'in diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Gazeteci Nevşin Mengü'nün gündeme getirdiği iddia sonrasında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Genel Sekreteri Abdulkerim Çalışkan, Zehra Zulal Atalay Laçin'in doçentlik belgesinin sahte olduğunu tespit ettiklerini ve Aksaray Üniversitesi'ne atamasının iptal edildiğini açıkladı. İşte, Zehra Zulal Atalay Laçin biyografisi...

Zehra Zulal Atalay Laçin'in kariyeri, kamuoyunda gündem oldu. Gazeteci Nevşin Mengü, Aksaray Üniversitesi'nde görevli akademisyenin doçentlik belgesinin sahte olduğunu iddia etmişti. Zehra Zulal Atalay Laçin ise yaptığı açıklamayla medyada hakkında yer alan iddiaları yalanlamıştı. Aksaray Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, iddia doğrulanırken sahte akademisyen 'dolandırıcılık' ve 'evrakta sahtecilik' suçlarından gözaltına alındı. Emniyette ifadesi alındıktan sonra tutuklanan Zehra Zulal Atalay Laçin'in akademik kariyeri hakkında soruşturma başlatıldı.

ZEHRA ZULAL ATALAY LAÇİN HANGİ ÜNİVERSİTE MEZUNU?

Sahte doçentlik belgesiyle üniversitede işe başlayan, bu durum anlaşılınca da tutuklanarak cezaevine gönderilen Zehra Zulal Atalay Laçin, üniversite diploması, master ve doktora belgelerinin sahte olduğunu itiraf etti. Laçin hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından iddianame hazırlandı.

Yaklaşık bir aydır cezaevinde olan Laçin, geçen hafta avukatları aracılığıyla savcılığa başvurdu ve, "Tekrar ifade vermek istiyorum" dedi. Bunun üzerine yeniden ifadesi alına Zehra Zulal Atalay Laçin ifadesinde her şeyi anlattı. "ODTÜ mezunu değilim, İngiltere'de master da yapmadım, doçent de değilim" dedi. Pişman olduğunu söyleyen sahte akademisyenin Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim programı üzerinden iktisat eğitimi aldığı tespit edildi.

Bakıma muhtaç, otizmli çocuğunun olduğunu da söyleyen Zehra Zulal Atalay Laçin, Aksaray Üniversitesi'ne atandığı süreçle ilgili olarak o ay aldığı maaş da dahil olmak üzere 18 bin liralık zararı da karşıladı.

Savcılık bu ifade ve itirafların ardından soruşturmayı tamamladı. Zehra Zulal Atalay Laçin hakkında 'resmi belgede sahtecilik' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede indirimlerle birlikte 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

fcuh6sgxiaej06u.jpg

ZEHRA ZULAL ATALAY LAÇİN'İN HAYAT HİKAYESİ

Aksaray Üniversitesi'nin akademisyen kadrosuna Temmuz 2021 tarihinde dahil olan Zehra Zulal Atalay Laçin'in doçentlik belgesinin sahte olduğu tespit edilirken ataması da durduruldu.

Zehra Zulal Atalay Laçin'in akademisyen kadrosuna 'Ankara'dan tavsiyeyle mi atandı?' sorusu soruldu ve birçok sosyal medya kullanıcısın araştırmaları sonucu Zehra Zulal Atalay Laçin'in birçok akademik belgesinin yanlış bilgiler içerdiği tespit edildi.

Sahte evraklar ve beyanlar ile Zehra Zulal Atalay Laçin'in Aksaray Üniversitesi'ne dahil olduğu tartışmaları Aksaray Üniversitesi tarafından da doğrulandı.

1604573348-947026-001.jpg

Zehra Zulal Atalay Laçin'in sahte diplomayla Aksaray Üniversitesi'ne atanmasını ortaya çıkaran gazeteci Nevşin Mengü, Twitter hesabından şunları yazdı:

"Aksaray Üniversitesi'ne gelen yeni bir akademisyen diğer akademisyenlerin dikkatini çekti. Üniversite'de Ankara'dan 'yukarından' bir tavsiyeyle atandığı söylenen Zehra Zulal Atalay Laçin.

Atalay, CV'sinde ODTÜ mezunu olduğu beyan etmiş, 2006 yılına ait diplomasında Ahmet Acar'ın imzası var, ancak 2006da Ahmet Acar rektör değil. Atalay o dönemde başka bir isimle falan okuduğunu söylüyor. Gariplikler bununla sınırlı değil.

Doktorasını ODTÜ'ye yaptığını tez danışmanının da İhsan Dağı olduğunu söylüyor. İhsan Dağı böyle bir kişiyi tanımıyor. YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ODTÜ'nün tez arşivinde Zulal Hanım'a ait bir tez yok.

Üstelik Zulal Hanım'ın üniversiteye sunduğu CV'de beyan ettiği doktora tez başlığı Profesör Doktor Ferhat Pirinççi'nin doktora tezine ait.

Zulal Hanım yüksek lisans eğitimini Manchester Üniversitesi'nde Dr. Andreja Zevnik danışmanlığında hazırladığı tez ile 2000 yılında tamamladığını beyan etmiş. Halbuki Dr. Andreja Zevnik 2011 yılında doktora eğitimini tamamlamış. Dolayısıyla bu bilgi de yanlış.

Zulal Hanım'ın CV'de beyan ettiği akademik çalışmalar gerçekte Zeynep Atalay isimli akademisyene ait. Zulal Atalay isimli kişinin Google Scholar sayfasına göz attığınız taktirde gerçekte Zeynep Atalay'a ait olan makaleleri kendi makaleleri gibi paylaştığını görüyorsunuz.

Kim bu Zulal Atalay? Gerçekten bir diploması var mı yok mu? Ve gerçekten Taşra Üniversitelerinde neler oluyor? Taşra Üniversitelerinde okuyan öğrenci ve çalışan akademisyen arkadaşlar bize ulaşın. Benzer vakalarla karşılaşıyor musunuz?"

haberler-aksaray-universitesi-docentlik-belgesi-sahte-14480618-1157-osd.jpg

ZEHRA ZULAL ATALAY LAÇİN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Genel Sekreteri Abdulkerim Çalışkan da bu iddialar sonrası bir açıklama yaparak: "Bu kişi üç aydır inceleme altındaydı. Bugün itibariyle Aksaray Üniversitesi, Atalay'ın atamasını iptal etti. ÜAK, Atalay'ın doçentlik belgesinin olmadığını tespit etti" dedi.

Zehra Zulal Atalay Laçin'in profesörlük ve doçentlik belgesinin olmamasının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanıyla baş başa görüşmüş. Anadolu Ajansı'nın haber kupürlerinde de kendisinden bu konuda bahsedildiği görülebiliyor.

zulal-atalay-1.jpg

Hakkındaki evrak sahteciliği iddiaları ile gündeme gelen Zehra Zulal Atalay Laçin, tutuklanmamasının ardından 1 Kasım 2021 günü savcılığa verdiği ifadede diplomalarının sahte olduğunu ve açıköğretim lisans mezunu olduğunu söyledi. ODTÜ mezunu olmadığını ve İngiltere'de master yapmadığını itiraf eden sahte akademisyen, pişman olduğunu dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN