Brent petrol nedir? Brent petrolün litre ve varil fiyatı ne kadar, pahalı mı?

Brent petrol nedir? Brent petrolün litre ve varil fiyatı ne kadar, pahalı mı?

Benzin ve motorine gelen zamların ardından petrol çeşitleri de araştırılıyor. Merak edilen önemli petrol türlerinden birisi de 'brent petrol'. Brent petrol fiyatlarının 2022 güncel fiyatları sorgulanıyor. Brent petrol fiyatları ne kadar oldu, fiyatlara zam geldi mi, arttı mı? İşte, brent petrol hakkında güncel bilgiler...

Rusya ve Ukrayna savaşının ekonomik etkileri petrol fiyatlarına da yansırken, brent petrol fiyatlarında da artış görüldü. 2008 yılından beri yüksek seyreden brent petrol fiyatı, son günlerde zirve pahalılığına ulaştı. Savaşın başladığı günden bu yana yüzde 30'dan fazla yükselen brent petrol fiyatlarının ambargo nedeniyle arttığı söylenmektedir.

BRENT PETROL NE DEMEK?

Brent Petrol; Birleşik Krallık, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç arasında yer alan Kuzey Denizi’nden çıkarılan, tatlı petrol olarak sınıflandırılan bir petrol türüdür.

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir.

Kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olup, WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir.

WTI Orta Amerika'dan, Brent petrolü Kuzey Denizi'nden, Umman petrolü ise Orta Doğu'dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı olarak adlandırılan petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgelerden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay; dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark görülür.

1-003.jpg

2022 GÜNCEL BRENT PETROL FİYATI NE KADAR OLDU, NEDEN ARTIYOR?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi devam ederken ABD ve müttefikleri de Rusya'yı ekonomik olarak hedef alan adımlar atmayı sürdürüyor.

Amerikan NBC kanalında yayınlanan 'Meet the Press' programına katılan Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi.

Blinken, 'Rusya'nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya petrolünün ithalatına yasak getirilebileceğiyle ilgili adımları Avrupa Birliği ile müzakere ettiklerini açıklamıştı. Açıklamayla beraber ise brent petrol, 2008'den bu yana en yüksek seviye olan 140 dolara kadar yükselmişti.

7 Mart 2022 tarihi itibarıyla güncel brent petrol fiyatı 130 dolara ulaşmış durumda.

BRENT PETROL VARİL FİYATI BUGÜN KAÇ PARA?

Geçtiğimiz cuma günü 118,98 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haftayı 118,11 seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün sabah saatleri itibarıyla kapanışa göre yüzde 9,94 artışla 129,85 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 126,13 dolardan alıcı buldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN