Buse ne demek? İşte Buse isminin anlamı

Buse ne demek? İşte Buse isminin anlamı

Türk edebiyatta sıkça rastlanan kelimelerden biri olan 'buse', TDK'ya göre 'öpücük' anlamına geliyor. İstatistiklere göre, Türkiye'de 56 binden fazla kişinin adı olan 'Buse', en çok kullanılan kadın isimleri arasında yer alıyor. İşte, busenin anlamı ve kökeni...

Çocuk sahibi olacak çiftlerin araştırdığı konular arasında en güzel kızı isimleri geliyor. Zira çocuklara verilen isimler, kişinin karakterini oluşturan önemli unsurlardan biridir. 'Buse' ismine sahip kişilerin dost canlısı, kibar, güleryüzlü ve narin özelliklere sahip olması, ebeveynlerin bu ismi tercih etmesini sağlıyor.

BUSE MANASI NEDİR?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre buse kelimesinin anlamı öpücük demektir.

Farsça dilinden Türkçe diline geçen busenin tebessüm ve gülücük anlamları da bulunuyor.

BUSE NE DEMEK

'Öpücük' anlamına gelen Buse isminin farklı kullanımları bulunuyor. 'Buse Naz', 'Buse Nur', 'Buse Gül' gibi kullanımları bulunan Buse ismi, şiirlerde ve edebi eserlerde sıkça yer alıyor. 4 harften oluşması dolayısıyla telaffuzu ve yazması oldukça kolay.

TÜRKİYE'NİN KAÇ KİŞİNİN ADI BUSE?

Aralık 2018 itibarıyla Türkiye'de 56 bin 805 kişi Buse ismini kullanıyor. Tüm isimler içinde 752. sırada yer alıyor. Türkiye'de her 12 bin 354 kişiden birinin adı Buse'dir. 2018 verilerine göre, İstanbul'da toplam 11 bin 971, Hakkari'de ise 8 kişinin adının Buse olduğu kayıtlarda yer aldı.

BUSE İSMİ KUR'AN-I KERİM'DE GEÇİYOR MU?

Buse isminin tasavvufi anlamı ise "Ruhun Allah sevgisiyle lezzet bulması" anlamını taşıyor.

Buse ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de geçmiyor. Fakat sözlük anlamı olarak değerlendirildiğinde, Buse isminin çocuklara konulması caizdir, dinen herhangi bir sakınca bulunmuyor.

BUSE KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMINA ÖRNEKLER

* Koyar elbet vatan bu hasta nine / Bir sıcak bûse terli nâsiyene (Tevfik Fikret)

* Alnına koyarken vedâ bûsemi / Yüzüme bu türlü bakmayacaktın (Orhan Seyfi Orhon)

* Menevşe gül kokar dostun bağında / Bir bûsesin aldım gül yanağından

* Her zamandan ziyade bana sokularak küçük küçük buselerle yüzümün her tarafını öptü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN