Mücahit ne demek? İşte TDK'ya göre mücahit kelime anlamı ve dini anlamı

Mücahit ne demek? İşte TDK'ya göre mücahit kelime anlamı ve dini anlamı

Dini bir terim olan 'mücahit', 'İslam'ı korumak için cihat eden savaşçı' anlamına geliyor. Türkiye'de ve İslam dininin yaygın olduğu ülkelerde erkeklere sıkça konulan mücahit isminin yan anlamı ise 'asker' olarak biliniyor. İşte, mücahit kelimesinin sözlük anlamı...

Erkek çocuklarına konulan isimler arasında yer alan mücahit, tasavvufi eserlerde de sıkça kullanılıyor. Örneğin, Mehmet Akif Ersoy ve Samiha Ayverdi'nin çeşitli eserlerinde, Allah yolunda din ve vatan uğruna savaşan kimse anlamına gelen 'mücahit' kelimesinin kullanıldığı görmek mümkün.

MÜCAHİT NEDİR?

Dilimize Arapçadan gelen 'mücahit' kelimesi, 'cehd' kökünden türemiştir. Cehd; mücadele, savaş ve çaba anlamına gelirken mücahit kelimesinin sözlük anlamı, 'ne olursa olsun mücadelesini sürdüren' demektir.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre mücahit kelimesinin iki farklı anlamı bulunuyor:

Birinci anlamı; batıla karşı Hakk'ı savunan kişidir.

İkinci anlamı ise, İslam'ı korumak için cihat eden, savaşçıdır.

MÜCAHİT NE DEMEK?

1) Çalışıp didinen, uğraşan, mücadele ve mücahede eden kimse.

2) Allah yolunda din, vatan, millet uğruna savaşan, cihat eden kimse.

3) Tasavvuf. Nefsiyle mücadele eden, benlik ve bencilliğinden kurtulmaya çalışan kimse.

Mücahit kelimesinin kullanımına örnek cümle:

* Bakın mücâhid olan garba şimdi bir kerre / Havâya hükmediyor kāni olmuyor da yere. (Mehmet Akif Ersoy)

* Zîra çevresinde bulduğu veya tahayyül ettiği eski zaman ihtiyarlarının hemen hepsi de sanki yaşlı olarak doğmuş bir rahatlık içindeydiler. Kocamış olmalarını kabul etmek her birine zafere ermiş bir mücâhit hazzı bağışlamıştı. (Samiha Ayverdi)

* Âfâkı titretirdi mücâhit akınları. (Enis B. Koryürek)

*Kat'î hücûma geçti nihâyet mücâhidin / Mutlak bir harbe vermek için şanlı bir hitam. (Yahya Kemal)

MÜCAHİT KİME DENİR?

Dinimizde mücahidin tanımı oldukça geniş tutulmuştur. Öncelikli olarak kafirlere, müşriklere ve münafıklara karşı dinini savunan kişilere mücahit denir.

Bununla birlikte İslam dininin yayılması ve çok daha fazla sayıda kişiye ulaşması için çabalayan ve mücadele eden herkes de mücahit olarak tanımlanır.

1960'lı yıllarda Kıbrıs'ta Rumlar'ın baskı ve zulmüne karşı örgütlenen Türkler'e 'mücahit' adı verilmişti. TRT 1'de yayınlanan 'Bir Zamanlar Kıbrıs' dizisinde mücahitlerin yaşadıkları ekranlara taşındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN