32 mutasyonlu varyant alarmı

32 mutasyonlu  varyant alarmı

Şu ana dek üç ülkede, 10 kişide görülen varyantın, virüsün aşılar tarafından hedef alınan ‘çivi’ proteininde 32 ayrı mutasyona uğramış olması ve bağışıklık sisteminden bu nedenle kaçabilme riski endişeye yol açtı.

KARAR DIŞ HABERLER

Koronavirüsün ‘aşırı derecede fazla sayıda’ mutasyona uğramış bir varyantı bulundu. Şu ana dek üç ülkede 10 kişide görülen varyantın, virüsün aşılar tarafından hedef alınan ‘çivi’ proteininde mutasyona uğramış olması ve bağışıklık sisteminden bu nedenle kaçabilme riski endişe yarattı.

İlk olarak 11 Kasım’da Afrika ülkesi Botsvana’da tespit edilen ve ‘Nu’ adı verilen B.1.1.529 varyantının çivi proteininde, 32 ayrı mutasyon var. Botswana’da üç, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde altı kişide görüldü. Hong Kong’da da, Güney Afrika’yı ziyaret etmiş bir kişide saptandı.

Bilim insanları, mutasyon sayısının yüksekliği ve bu mutasyonların çıkıntılı proteinde yoğunlaşması nedeniyle endişeli. Mevcut aşıların virüsü bu proteini hedef alarak etkisiz hale getirdiğine, bu nedenle yeni mutasyonların bağışıklık sistemi savunmasına yakalanmayarak aşıların etkisini azaltarak yeni Kovid dalgalarına yol açmasından korkuluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN