Uzmanlar uyardı: 'Moskova varyantı'ndan şüpheleniliyor

Uzmanlar uyardı: 'Moskova varyantı'ndan şüpheleniliyor

Rusya'da son dönemde koronavirüs vakalarında yüksek artış yaşandı. Bununla birlikte ülkeden korkutan bir haber de geldi. Uzmanlar Moskova varyantı şüphesi olduğunu açıkladı. Ayrıca ülkede solunum cihazına bağlanan hastaların pandeminin başından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele devam ediyor. Birçok ülke vaka sayılarına göre tedbir kararlarını sıkılaştırıyor ya da normalleşme adımları atıyor. Uzmanlar tedbirlere uymanın öneminin yanı sıra aşılamanın salgınla mücadelede en önemli silah olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte ortaya çıkan yeni varyantların ise aşıların etkinliğini azaltabilir mi sorusu ise gündemdeki yerini koruyor.

DSÖ yetkilileri tescillenmiş aşıların varyantlara karşı da koruma sağladığını söyledi. Fransa düşen vaka sayılarıyla birlikte açık alanda maske zorunluluğunu kaldıracağını açıklarken birçok ülke kısıtlamaları gevşetti. Ancak Rusya'dan salgına ilişkin kötü haber geldi.

Son dönemde vaka sayılarında hızlı yükseliş yaşayan Rusya'da uzmanlar olası yeni bir Kovid-19 varyantı üzerine araştırma yaptıklarını açıkladı.

RUSYA'DA KORKUTAN KORONAVİRÜS GELİŞMESİ

Geçtiğimiz günlerde ülkeden koronavirüs vakasının artışına dair peş peşe açıklamalar geldi. Yarısı başkent Moskova'da olmak üzere ülkede yaklaşık 13 bin 397 yeni vaka ve 396 can kaybı olduğu bildirildi.

NTV'de yer alan habere göre; 74 ülkede tespit edilen ve Hindistan’daki yıkıcı koronavirüs dalgalanmasına neden olan Delta varyantının Rusya’da tespit edildiğini belirten bilim insanları, vakalarda son dönemdeki artışların arkasında yeni bir Moskova varyantının olabileceğine dair korkuları olduğunu aktardı.

MOSKOVA VARYANTI KORKUSU

Rusya'nın Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Enstitüsü müdür yardımcısı Denis Logunov, devlete ait haber ajansı Tass'a yaptığı açıklamada, başkentin "Moskova varyantına sahip olabileceğini" söyledi.

Bu açıklamayla birlikte Rusya'nın aylardır koronavirüse karşı kendilerinin geliştirdiği Sputnik V aşısıyla halkını aşılamasına rağmen vaka ve can kaybı artışının yaşanması, şimdi de yeni bir varyanttan şüphelenilmesi aşının etkinliği konusunda endişe yarattı.

VAKALAR YAKINDAN İZLENİYOR

Enstitüdeki bilim insanları vakaların yakından izlendiğini söylerken Gamaleya Enstitüsü başkanı Alexander Gitsburg yaptığı açıklamada, bilim insanlarının "Moskova'da dolaşan yeni varyantı belirlemek için çalıştıklarını" söyledi.

'AŞI OLANLAR HİNT VARYANTINA KARŞI KORUNUR'

Enstitü, Rus yapımı aşının Delta varyantına karşı daha az etkili olduğunu söylerken Gitsburg, etkinlikteki farkın 'kritik olmadığını' belirtti.

Gitsburg, "Sputnik V, yüksek konsantrasyonda antikorları tetikler" derken, "Bir kişi aşı olursa, Hint varyantına karşı korunacaktır" diye konuştu.

'MOSKOVA'DA 12 BİN KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI'

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin yaptığı açıklamada, "Koronavirüs ile ilgili durum hala dramatik" derken, Moskova'da hastaneye kaldırılanların sayısının 12 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Yeni enfeksiyon dalgasını durdurmak amacıyla geçen hafta başkentte bazı koronavirüs kısıtlamalarını yeniden yürürlüğe koyan Sobyanin, "Yeni enfeksiyonlar açısından zaten geçen yılın zirvesindeyiz" diye konuştu.

PANDEMİNİN BAŞINDAN BERİ GÖRÜLEN EN YÜKSEK SEVİYE

Moskova'nın merkezi Kovid-19 hastanesinin başhekimi Denis Protsenko ise Salı günü yaptığı açıklamada, hastanesinde şu anda pandeminin başından bu yana görülen en yüksek seviye olarak nitelendirdiği 407 ventilatör hastası (Solunum cihazına bağlı hastalar) olduğunu söyledi.

Başkan Putin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın 144 milyonluk nüfusunun sadece 18 milyonunun aşılandığını söylerken ülkenin aşı üretim kapasitesinin, isteyen herkesin aşı olmasına olanak sağladığını belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN