4 yeni kitap raflarda

4 yeni kitap raflarda

‘Orhan Veli’nin Ankara’daki İzleri’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. İhtiyat Zabiti Münim Mustafa’nın ikinci hatıra defterinde bulunan Kafkas Cephesi’ne dair harp hatıraları ‘Kanlı Süngüler’ adıyla okura sunuldu. ‘Son Demokratlar’ kitabı, Türkiye Hukuk Platformu Yayınları’ndan çıktı. Şair Hüseyin Akın, şairlerle evlenmenin cesaretini ‘Kızım Seni Şaire Vereyim mi’ kitabında hikayeleştirdi.

SALİHA SULTAN

GARİP ŞAİRİNİN BAŞKENTTEKİ AYAK İZİ

Tolga Aydoğan’ın yayıma hazırladığı ‘Orhan Veli’nin Ankara’daki İzleri’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Ankara’da yaşayan, Ankara’yı yaşayan, Ankara’da okuyan ve Ankara’da âşık olan Orhan Veli’nin en güzel şiirlerini Ankara’da yazdığı, o güzel havalarda Evkaf’taki memuriyetten burda istifa ettiği ve hazin ölümündeki o çukura da yine Ankara’da düştüğü biliniyor. Aydoğan, kitapta Orhan Veli’nin hayatında önemli bir yere sahip olan ancak az bilinen bir dönemine ışık tutuyor. Yazar titizlikle topladığı anı, fotoğraf ve belgelerle, yaptığı röportajlarla sokak sokak, mekân mekân, anı anı sürüyor şairin Ankara’daki izlerini. Kitapta Orhan Veli’nin hayatına dair birçok detay da ilk kez gün ışığına çıkıyor. Aydoğan, edebiyat çevrelerine önemli bir kaynak sunarken okurla birlikte Ankara sokaklarında yürür gibi içten bir üslupla şairin Ankara’daki İzleri’ni anlatıyor.

11kr02orhan-veli.jpg

KAFKAS CEPHESİ’Nİ İHTİYAT ZABİTİNİN HATIRALARINDAN OKUYUN

Ötüken Neşriyat, İhtiyat Zabiti Münim Mustafa’nın ikinci hatıra defterinde bulunan Kafkas Cephesi’ne dair harp hatıralarını ‘Kanlı Süngüler’ adıyla okura sundu. İlk kez basılan kitapta Münim Mustafa’nın 13 Şubat 1916 günü Haydarpaşa Garı’nda başladığı Kafkas Cephe yolcuğu sırasında şahit olduğu hazin manzaraları kaleme aldığı notlar bulunuyor. Ordunun iaşe ve mühimmatlarını nakleden kağnı arabaları kara saplandığında köylü kadınların kar yığınları içinden arabalarını çıkarmak için nasıl uğraştıklarını, dondurucu soğukta küçük çocuklarıyla birlikte canla başa mücadele eden kahramanları duygu dolu satırlarla kaleme alan Münip Mustafa’nın, cephede yapılan taarruzları, süngü hücumlarını, kanlı boğuşmaları ve hislerini de an be an yazdığı hatıraları okuyucusunu o günlere götürüyor. Hatıratta yer alan notlar 13 Şubat 1916’da başlayıp 31 Ağustos 1916 günü sona eriyor.

11kr02kafkas.jpg

SÖZLÜ TARİH İLE İŞLENEN DEMOKRASİ HİKÂYELERİ

Demokrasi mücadelemizi anlamak ve güçlendirmek, yaşananları unutturmamak amacıyla sözlü tarih çalışması olarak hazırlanan ‘Son Demokratlar’ kitabı, Türkiye Hukuk Platformu Yayınları’ndan çıktı. Türkiye’nin demokratikleşme sürecine odaklanan kitap, bu süreçte karşılaşılan zorlukları, elde edilen kazanımları ve gelecekte atılacak adımları ele alırken, özellikle Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan gibi önemli figürlerin hikâyelerini şahitliklerin anlatımıyla okura sunuyor. Demokrasi tarihimizi derinlemesine anlamak isteyenler için kaynak olacak kitap Mustafa Armağan’ın editörlüğünde ve Harun Çelik’in yayın koordinatörlüğünde hazırlandı. Kitapta ayrıca Türkiye Hukuk Platformu uzmanları tarafından kaleme alınan makaleler, analizler de yer alıyor. Kitaba online satış sitelerinden ve Türkiye Hukuk Platformu’ndan erişilebilir.

11kr02son-demokratlar.jpg

O ROMANTİK ŞAİRLE İZDİVACIN PERDE ARKASI

Şair Hüseyin Akın, şairlerle evlenmenin cesaretini ‘Kızım Seni Şaire Vereyim mi’ kitabında hikayeleştirdi. Loras Kitap etiketiyle raflarda yerini alan iki bölümlük kitabın ‘Tabib Sen Elleme’ başlıklı ilk bölümünde 26 yazı yer alıyor. ‘Bana Kalırsa’ başlıklı ikinci bölümde ise 6 yazıya yer veren Akın’ın bu bölümde ‘Sezai Karakoç’u Sevmemizin On İki Haklı Sebebi’ başlıklı yazısı dikkati çekiyor. Akın, evlenmeyen şairlerden biri olarak bilinen Karakoç’u sevmenin haklı nedenleri arasında Mona Roza şiirinden hareketle “Aşkı muhafazakar, lieral, sağcı, solcu her kesimin kalbine uyarlaması” diyor. Akın, kitaba adını veren metninde ise iyi gitmeyen şair evliliklerinin ardında ‘şairlerin dış dünyayı göremeyecek denli dalgınlıklarının’ rol oynadığını söylüyor.

11kr02kizim-seni-saire.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN