Altın Portakal tarihinde üçüncü kez iptal kararı

Altın Portakal tarihinde üçüncü kez iptal kararı

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan ‘Kanun Hükmünde’ belgeseli krizi iptalle sonuçlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, söz konusu belgeselden ‘malum film’ diye bahsederek, festivalin iptal edildiğini açıkladı. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ve ekibinin krizi yanlış yönettiğini söyleyen Böcek, ekibin işine son verdiklerini duyurdu. Bu yıl ‘Sonsuza Kadar’ temasıyla düzenlenmesi planlanan festival 60 yıllık tarihinde üçüncü kez iptali gördü.

SALİHA SULTAN

Türk sinemasının köklü festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali tarihinde ikinci kez iptal edildi. 1979 yılında ilk iptalini yaşayan festival, 2023’te de ikinci iptale sahne olarak 60 yıllık tarihinde ikinci kez gerçekleştirilmeyecek. Festivalde son bir haftadır yaşanan ‘Kanun Hükmünde’ belgeseli krizine son noktayı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek koydu. Başkan Böcek, sosyal medya hesaplarından paylaştığı videoda, yaşananların ardından, 7- 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu. Açıklamasında festival ekibinin krizi yanlış yönettiğini vurgulayan Böcek, şunları kaydetti:

01kr02res1.jpg
Muhittin Böcek

“Gelinen noktada büyükşehir belediyesi olarak, yıllara meydan okumuş festivalimizin, bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine, sinema emekçilerinin hakkının yenmesine asla izin vermeyeceğim. Konunun tüm ülkeyi, Antalya’yı, tüm sinemaseverleri ve tüm sinema emekçilerini ilgilendirmesi nedeniyle konuyla ilgili ev sahibi olan belediyemiz bir karar almak zorunda kalmıştır. Festivalin sanatsal anlamda güçlü ve sinema adına örnek teşkil edecek şekilde yapılması için seçilmiş ve içeriğin belirlenmesinde sorumlu olan festival yönetmeni ve sanat ekibidir. Başta festival yönetmeni olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir.” Böcek, açıklamasında yaşananlardan açıkça festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ve ekibini sorumlu tutarak, “Kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan festival yönetmeninin, sanat yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir” ifadeleriyle, ekibin işine son verildiğini de duyurdu. Öte yandan, Böcek’in açıklamasında ‘Kanun Hükmünde’ belgeseli için adını zikretmek yerine ‘malum film’ ifadesini kullandığı dikkati çekti.

FESTİVAL YÖNETMENİ NEDEN İSTİFA ETMEDİ?

Yaşanan süreç boyunca bir merak konusu da Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun süreç boyunca neden istifa etmediği oldu. KARAR’ın edindiği bilgiye göre Boyacıoğlu’nun festivali ilişkin sözleşmesinde ‘istifa ettiği takdirde festivale dair yapılan masrafların yüzde 20’sini ödemesi’ gerektiğine dair bir madde bulunuyor. Boyacıoğlu’nun yaşanan krize rağmen doğacak maddi yükümlülükler nedeniyle istifa yolunu tercih etmediği ileri sürülüyor. İlki 1964 yılında Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay’ın girişimiyle yapılan Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl ‘Sonsuza Kadar’ sloganıyla yapılacağı açıklanmıştı. Başkan Böcek’in festivalin iptal edildiği açıklamasının ardından kentin farklı noktalarına yerleştirilen afişler ve festivalin simgesi olan Venüs heykelleri apar topar kaldırıldı.

01kr02res.jpg
Ahmet Boyacıoğlu

44 YIL ÖNCE DE KRİZ ÇIKMIŞTI

Altın Portakal, 44 yıl sonra üçüncü kez iptal edildi. 1979 yılında Ömer Kavur’un yönettiği ‘Yusuf ile Kenan’, Yavuz Özkan’ın yönettiği ‘Demiryol’ ve Yavuz Pağda’nın yönettiği ‘Yolcular’ filmlerini yasaklaması, bazı bölümlerini de kesmek istemesi üzerine yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı almış, festival yönetimi ise 16. Altın Portakal Film Festivali’ni iptal etmişti. Festival bir yıl sonra da 12 Eylül darbesi nedeniyle yapılamamıştı. 2011 yılında düzenlenen 48’inci Altın Portakal Film Festivali’nde ise 1979 ve 1980 yıllarında düzenlenemeyen festivallerin filmlerine ‘Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri’ töreniyle ödülleri verildi.

ADIM ADIM YAŞANANLAR

‘Antalya Altın Portakal Film Festivali, 22 Eylül’de belgesel kategorisine yer alan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinde FETÖ’den yargılanan bir hükümlünün yer aldığı gerekçesiyle yapımı festivalden çıkardığını açıkladı. Aynı gün festival jürisi ‘sansüre hayır’ diyerek jürilikten istifa ettiklerini açıkladı. 27 Eylül’de de ulusal yarışmalarda yer alan 27 filmin yönetmeni ve yapımcısı ortak bir açıklama yayımlayarak belgeselin seçkiden çıkarılması nedeniyle filmlerini festivalden çektiklerini açıkladı. Filmlerin çekilmesinin ardından Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu 28 Eylül sabahı yaptığı açıklamada, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu. Ardından öğle saatlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sert bir açıklama ile kamuoyuna festivalden çekildiğini duyurdu. Aynı gün akşam saatlerinde Festival Yönetmeni Boyacıoğlu, ikinci kez belgeseli festivalden çıkardıklarını duyurdu. 29 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, söz konusu belgeselin seçkiden tekrar çıkarılmasına rağmen, Bakanlığın festival kararından geri adım atmadı. Gençlik Spor Bakanlığı da festivalden çekildiğini açıklarken, Türk Hava Yolları ve Corendon Airlines’da festival sponsorluğundan çekilme kararı aldı. Uluslararası Sinema Derneği de ‘festivalin sinema sektöründe yer alan bazı STK’lar tarafından politize uçlara kaydırıldığı’ öne sürdü. Süreç boyunca hiçbir açıklama yapmayan festival organizatörü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Bakan Ersoy’un açıklamasının ardından akşam saatlerinde festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN