Emine Işınsu Roman Ödülü ‘Cümbezin Kızı’na

Emine Işınsu Roman Ödülü ‘Cümbezin Kızı’na

Yazar Emine Işınsu adına ihdas edilen ‘Emine Işınsu Roman Ödülü’nün ilkine, Ülkü Demiray’ın ‘Cümbezin Kızı’ romanı layık görüldü. Ödül hakkında KARAR’a konuşan merhum yazarın eşi Prof. Dr. İskender Öksüz “Ödüle 141 eser aday oldu. Bu, Türk romancılığının ne kadar verimli bir zamanına geldiğimizi göstermesi bakımından önemli” dedi.

SALİHA SULTAN

2021 yılında vefat eden roman yazarı Emine Işınsu adına ihdas edilen ‘Emine Işınsu Roman Ödülü’nü kazanan isimler açıklandı. Ödülün ilkine, Ülkü Demiray’ın ‘Cümbezin Kızı’ adlı romanı layık görüldü. Ödüle başvuran 141 eseri yazar Alev Alatlı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy ve şair ve yazar A.Yağmur Tunalı’dan oluşan jüri değerlendirdi. Demiray’ın ‘Cümbezin Kızı’, Özlem Kıvanç Kurt’un ‘Serin’ ve Üzeyir Karahasanoğlu’nun ‘Gece Hep Gece’ eserlerinde birleşen jüri oybirliği ile Demiray’ın eserinde karar kıldı.

141 ESER BAŞVURDU:

Ödül hakkında konuşan merhum Işınsu’nun eşi, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz, “Işınsu roman yazmak için yaratıldığına inanırdı. Ömrünü yazarak geçirdi ve eserleriyle edebiyat tarihimizde çok özel bir yer aldı. Eserleri, onu, çok sevdiği Türk milletinin hafızasında yaşatacaktır” dedi.

Öksüz, ödülün bir yarışma olmadığını vurgulayarak, “141 eser aday oldu. Gerek yazar gerekse eser sayısı bakımından bunun bir rekor olduğunu tahmin ediyoruz. Aralarında tanınmış isimler de daha önce ödül almış kalemler de ilk defa yazanlar da vardı. Bu, Türk romancılığının ne kadar verimli bir zamanına geldiğimizi göstermesi bakımından önemlidir. İyi ki böyle bir ödül açmışız dedirten ilk sonuç buydu” diye konuştu.

Öksüz, ödüle başvuran yazarlara, jüriye ve eserlerin ön değerlendirmesini yapan Zübeyde Gökçen Süer, Doğukan Altıparmak, Fatma Eriş Hamza ve Nebahat Akbaş’a teşekkür etti. Ödülü kazanan yazara 10 bin lira para ödülü takdiminin yanı sıra eseri de yayımlanacak. Eserin ilk 3 bin adedinin telifi ise ödülün devamlılığı için kullanılacak. Yarışma hakkında detaylı bilgiler ‘emineisinsu.com’ internet sitesinden incelenebilir.

TÜRK MİTOLOJİSİNDEN BESLENEN BİR KALEM: ÜLKÜ DEMİRAY KİMDİR?

1973’te Afyon Sincanlı’da doğan Ülkü Demiray, 1994’te Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirdi. 1994’ten beri öğretmenlik yapmakta olan Demiray, 2020’de ‘Ak Anamın Heybesi’ öykü kitabını okura sundu. Aynı yıl proje çalışması olarak yürüttüğü ‘Analitik Okuma Üzerine Söyleşelim’ adlı kitabı yayımlandı. Yazarın efsaneler çağı ile bugünü harmanlayan mitolojik çocuk romanı ‘Dayıkan’ ve insanın korku merkezli bireysel-toplumsal çatışmalarını konu alan felsefî romanı ‘Yelbegen’ 2022’de yayımlandı.

2023’te ‘Üç Yukarı Bir Dön’ hikâyesiyle ‘Şair Şemsi Belli Hikâye Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazandı. Evli ve iki çocuk annesi yazar, ‘Emine Işınsu Roman Ödülü’ne değer görülen ‘Cümbezin Kızı’nın yanı sıra, uluslararası göç ve mülteciler sorununu ele aldığı ‘Karlar Eriyince’ romanı ve Türk mitolojisi ve kozmogonisinden beslenen ‘Taşmaka Masalları’ adlı masal kitabını okurla buluşturmaya hazırlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN