İklim aktivistleri Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı'nı turuncuya boyadı

İklim aktivistleri Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı'nı turuncuya boyadı

Almanya'nın başkenti Berlin'in simgelerinden Brandenburg Kapısı turuncu ve sarı sprey boyayla boyandı. Son Nesil (Letzte Generation) isimli örgütten iklim aktivistlerinin yaptığı eylemde 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar hakkında kamu malına kasten zarar vermeden soruşturma açılacak.

Bir grup iklim aktivisti "Son Nesil" (Letzte Generation), Almanya'nın başkenti Berlin'in sembollerinden Brandenburg Kapısı'nı iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla sarı ve turuncu sprey boyayla boyadı. Polis, yapının altı sütununun da eylemden etkilendiğini açıkladı.

2-003.jpg

DW Türkçe'de yer alan habere göre, "Son Nesil" Sözcüsü Marion Fabian tarafından yapılan açıklamada, pazar günü gerçekleşen eylemle fosil yakıtların terk edilmesi ve iklim değişikliği konusunda daha fazla siyasi adım atılması gerektiği mesajını vermek istedikleri belirtildi. Açıklamada, "En geç 2030'da petrol, gaz ve kömürü bırakmış olmamız gerekiyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un bu konuda açıkça konuşmasının zamanı geldi" denildi. Açıklamada ayrıca eylem için önceden hazırlanmış yangın söndürme tüpleri kullanıldığı belirtildi.

13 KİŞİ GÖZALTINDA

Polis yaptığı açıklamada, eylem nedeniyle 40 polisin görev yaptığını ve 13 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Gözaltına alınanlar hakkında kamu malına kasten zarar vermeden soruşturma açılacağı belirtildi. Polis ayrıca aktivistlerin Brandenburg Kapısı'na tırmanmak istediklerini, bunun için kapının batı tarafına bir hidrolik kaldıraç getirdiklerini ancak polisin bunu tespit ederek eylemi engellediğini açıkladı.

3-002.jpg

"Son Nesil" grubu yakın zamanda bir dizi yeni eylemler yapacaklarını açıklamıştı. Pazartesi gününden itibaren Berlin'de yol ortasına oturarak sokak kapatma eylemleri planladıklarını belirtmişlerdi. Polis ise bu tarz eylemlere karşı daha hızlı tepki vermek üzere önlem alarak, şehrin önemli yollarını ve otoyol çıkışlarını gözlem altında tutacak.

Almanya, 2045 yılı itibarıyla iklim nötr olmayı hedeflerken, "Son Nesil" grubu Almanya'nın 2030 yılında fosil yakıtları kullanmayı bırakmasını talep ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN