İstanbul'daki Babil tableti bilim insanlarını ikiye böldü

İstanbul'daki Babil tableti bilim insanlarını ikiye böldü

İstanbul'da sergilenen ve üzerinde geometrik şekiller bulunan 3 bin 700 yıllık Babil tableti, analiz eden Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden Dr. Mansfield, bunun bilinen en eski uygulamalı geometri örneği olduğunu ileri sürdü. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Asal ise "İlk olduğu konusunda ve tek olduğu konusunda aynı fikirde değiliz" dedi.

İstanbul'da sergilenen 3 bin 700 yıllık Babil tableti, Avustralyalı bir matematikçinin incelemesi sonrasında bilim insanlarını ikiye böldü.

Si.427 adlı tabletin üzerinde yer alan şekiller, onun arazi ölçek için kullanıldığını ortaya koydu. M.Ö. 1900 ile 1600 yıllarına tarihlenen, antik Babil'e ait olan ve Si.427 olarak adlandırılan tablet 1894'te, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Sippar'da çıkarıldı. Ancak tablet, Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden Dr. Daniel Mansfield tarafından analiz edilene kadar anlaşılamadı. Mansfield, 3 bin 700 yıllık bir kil tablet üzerinde bilinen en eski uygulamalı geometri örneği olduğunu açıkladı.

1-003.jpg

'YAKLAŞIK 20 YILDIR TEŞHİRDE'

Yıllardır İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen tablete ilişkin konuşan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, söz konusu durumun ilginç olduğunu söyledi. Tarihi tabletin yaklaşık 20 yıldır teşhirde olduğunu vurgulayan Asal, "Tablet gerçekten çok önemli bir tablet. 1894 yılında Osman Hamdi Bey'in yönlendirmesiyle bir Fransız Arkeologun çalışmalarıyla keşfedildi. Üzerindeki geometrik şekillerden dolayı geometriyle ilişkilendiriliyor. Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden Dr. Daniel Mansfield tarafından yapılan araştırmayı ülkemizde yaptıktan sonra gündeme geldi" dedi.

2-001.jpg

'İLK VE TEK OLDUĞU KONUSUNDA AYNI FİKİRDE DEĞİLİZ'

"Üzerindeki geometrik ayrıntılardan ilk matematik tablet olduğu düşünülse de aslında biz arkeologlar biliyoruz ki bu daha öncelere dayanıyor" diyen Asal sözlerine şöyle devam etti:

"Araştırmada Pisagor teoremi ile ilişkilendirildi. Oradan hareketle bu tabletin bir kadastral belge olduğuyla matematik biliminden faydalandığı öne sürülüyor. İlk olduğu konusunda ve tek olduğu konusunda aynı fikirde değiliz."

3-001.jpg

'YENİ BİR SERGİ DÜZENLENECEK'

Müze müdürü Asal, ilginç konulu tabletler ile birlikte yeni bir sergi düzenleneceğini de belirterek, "Şu an eserin içinde olduğu vitrin ilginç konulu tablet örneklerimizin yer aldığı bir vitrin. Bu kadar gündeme geldikten sonra biz buradan belli başlı onun kadar önemli olan başka konular da var, mesela bir muska veya bir çarpım tablosu bu tabletleri gün yüzüne çıkarma niyetindeyiz" dedi.

4-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN