Karlı Anadolu kadrajında bir duruş sınavı

Karlı Anadolu kadrajında bir duruş sınavı

Sinemalarda beşi yerli 8 film vizyona giriyor. Vizyonda, Türk sinemasının usta yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı olan ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi öne çıkıyor. Oyuncusu Merve Dizdar’a Cannes’da ‘Altın Palmiye’ kazandıran film, Anadolu’nun karlı panoramasında izleyicisini bireysel ve toplumsal duruşuna dair bir muhakemeye davet ediyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün beşi yerli 8 yeni film vizyona giriyor. Vizyonda, Türk sinemasının usta yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı olan ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi öne çıkıyor. Altıncı kez bu ödüle aday gösterilen Ceylan’ın filmi, 76. Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’a ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazandırarak, Türk sinema tarihine damgasını vurmuştu. Taşra üçlemesiyle tanınan yönetmen Ceylan Erzurum’da çektiği dokuzuncu uzun metrajı ‘Kuru Otlar Üstüne’de, bu kez Anadolu’ya yağan bembeyaz karın ışığında insanoğlunun karanlık yanlarını irdeliyor.

Merve Dizdar’ın Nuray, Deniz Celiloğlu’nun Samet, Musab Ekici’nin Kenan karakterine hayat verdiği film, taşrada öğretmenlik yapan bu üç karakter üzerinden insan yapısının karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Filmde, zorunlu görevini tamamlayıp İstanbul’a tayin olma hayali kuran Samet’in meslektaşı Kenan ve bir kız öğrenci tarafından tacizle suçlanmasının ardından alt üst olan hayatı Nuray ile tanışmasıyla değişmeye başlıyor. Durmadan yağan kar eşliğinde eriyen hayalleri kadrajına alan Ceylan, Anadolu’nun karlı panoramasında izleyicisini bu kez bireysel ve toplumsal duruşuna dair bir muhakemeye davet ediyor.

‘MÜTHİŞ TÜRK’ÜN DİPTEN ZİRVEYE YÜKSELİŞİ

Haftanın öne çıkan diğer yerli filmi, ‘Her Şeye Rağmen’ de iş hayatındaki başarılarından dolayı Avrupa’da ‘Müthiş Türk’ diye anılan Adanalı iş insanı İlhan Doğan’ın hikayesini beyazperdeye aktarıyor. Yönetmenliğini Erdal Murat Aktaş’ın üstlendiği, TRT’nin de katkı sağladığı filmde, İlhan Doğan karakterinin gençliğini Sinan Akdeniz, orta yaş dönemini ise Erkan Petekkaya canlandırıyor. Çekimleri Türkiye, Almanya ve İspanya’da yapılan dram türündeki film, Almanya’da gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak büyüyen İlhan’ın kimliği nedeniyle yaşadığı mobinglere rağmen en dipten zirveye uzanış mücadelesini izleyiciye aktarıyor. Müziklerine Fahir Atakoğlu’nun imza attığı filmde, Kasım 2022’de hayatını kaybeden usta oyuncu Rıza Akın da, İlhan karakterinin babası olarak beyazperdede izleyicisini bir kez daha selamlıyor.

kar02-emeklilik-plani.jpg

Emeklilik Planı

NICOLAS CAGE EMEKLİ OLDU

Beyazperdede aksiyon ve suç hikayelerini sevenleri de usta aktör Nicolas Cage’in başrolde olduğu ‘Emeklilik Planı’ bekliyor. Tim Brown’ın yönettiği, Ashley Greene, Ron Perlman gibi oyuncuların da yer aldığı film, Cayman sahillerinde mütevazı bir emekli hayatı yaşayan Matt’in kızı ve torununu, peşlerine düşen suç örgütünün pençesinden kurtarma mücadelesini konu ediniyor. Komedi hayranlarını ise salonlarda Haydar Işık’ın ‘Kalp Estetiği’ filmi bekliyor. Evliya Aykan, Ersin Korkut, Müge Boz gibioyuncuların rol aldığı film, izleyicisine çılgın bir menajerin tek oyuncusunu meşhur etmek için her yolu denediği komik bir hiyaye sunuyor.

TRT’NİN SEVİLEN ÇİZGİ FİLMİ BEYAZPERDEDE

Çocuklar içinse bu hafta iki animasyon birden vizyonda. TRT Çocuk’un sevilen çizgi dizilerinden biri olan ‘Kare’, yepyeni sinema filmiyle beyazperdede küçük dostlarıyla buluşuyor. TRT ortak yapımı ‘Kare Takımı: Gizemli Ada’ filminin yönetmin koltunda Orhan Bal oturuyor. Film, gizem ve sürprizlerle dolu adada yapılacak ‘renkli notalar müzik yarışmasına’ katılan, birbirlerinden ve yaptıkları müzikten hoşlanmayan Çayırlar ve Misketler ailelerinin en küçük üyelerinin adada kaybolma macerasını çocuklara aktarıyor. Yabancı animasyon ‘Paw Patrol: Süper Film’ de Macera Şehri’ne büyülü bir meteor çarpmasıyla birlikte süper güçlerle süper köpeklere dönüşen, PAW Patrol yavrularının macera dolu hikayesini işliyor.

kar02-yaratici.jpg

Yaratıcı

YAPAY ZEKÂ İNSAN İÇİN TEHDİT Mİ?

Yabancı yapımlarda bu hafta ‘Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi’, ‘İstila’ gibi filmleriyle tanınan İngiliz yönetmen Gareth Edwards’ın, başrolünde ‘Tenet’le ünlenen John David Washington’ın yer aldığı son filmi ‘Yaratıcı’ (The Creator) öne çıkıyor. Yeni filminde günümüzün sıcak tartışmalarından yapay zekânın yükselişini inceleyen yönetmen, yapay zekâda eşi benzeri görülmemiş gelişmelerin yaşandığı bir zeminde, yapay zekânın insanlık için bir tehdit haline geldiği bir gelecek tasavvur ediyor. Washington’ın, bu gelişmiş yapay zekanın gizemli mimarı Yaratıcı’nın izini sürmekle görevlendirilen eski bir özel kuvvetler ajanı olan Joshua rolünde beyazperdeye geldiği filmde Gemma Chan, Ken Watanabe ve Allison Janney gibi oyuncular da rol alıyor. Edwards’ın metafizik macerası, filmi görsel ihtişam mertebesine yükselten emperyal sinematografisiyle önemli bir soruyu soruyor: Bizi insan yapan nedir? Ve makine insandan daha insan olabilir mi? Sonuç, uzun süre konuşulacağı kesin olan 2 saat 15 dakikadan fazla süren görkemli bir yolculuk.

KARANLIK SALONLARDA KORKUYU SEVENLERE

Sonbaharın kasvetinin hissedildiği bugünlerde salonlarda korku hikayelerini tercih edenleri de biri yerli iki yapım bekliyor. Nick Kozakis’in yönettiği ‘Godless: Şeytan Tohumu’ filmi gördüğü halüsilasyonlar sonrası hayatı gittikçe bir kabus haline gelen bir kadının psikoloğa gitmesinin ardından yaşadığı korkulu anları izleyiciye aktarıyor. Filmde Georgia Eyers, Dan Ewing, Tim Pocock gibi oyuncular rol alıyor. Kemal Danacı’nın yönettiği ‘Melanet’ filminde de Erol Sertel, Zeynep Er, Emrah Yardımcı gibi oyuncular yerli bir korku hikayesini izleyiciye taşıyor. Film, maden araştırması için Zonguldak’a giden İlker ve Cemre’nin kendilerini sıradışı olayların içisinde bulmalarını konu ediniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN