Tam eve kapanmalık kitaplar

Tam eve kapanmalık kitaplar

Harper Lee'nin 1960’lardan beri okunan Pulitzer ödüllü 'Bülbülü Öldürmek' çizgi roman uyarlamasından, Osmanlı dönemi kadın yazarlarından Salime Servet Seyfi'nin 'Bir Hatıra-i Pejmürde' (Bir Perişanın Hatıraları) eserinin ilk baskısına haftanın öne çıkan yayınlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN | KARAR

Harper Lee’nin Pulitzer ödüllü kült eseri 'Bülbülü Öldürmek' çizgi roman uyarlamasıyla yeniden hayat buldu. 1930’ların Amerika’sında geçen, ırk ve sınıf, masumiyet ve adaletsizlik, ikiyüzlülük, kahramanlık, gelenek ve dönüşümün unutulmaz bir portresini çizen roman, yayınlandığı 1960’lardan beri insan doğasının karmaşık yapısına ve insan yüreğinin derinliğine mizahi, sarsılmaz bir dürüstlük ve şefkatle ışık tutuyor. Fred Forham’ın nadide çizimleriyle yeniden doğan kitapta Scout, Jem, Öcü Radley, Atticus Finch ve Alabamanın küçük Maycomb kasabası gözlerinizin önünde pek çok ince detayıyla canlanacak.

01-003.jpg288 Sayfa-60 TL

Kadının yüz yıl önceki derdi de 'sosyal statü'

Osmanlı döneminde, tozlu raflarda unutulmuş Salime Servet Seyfi’nin yazdığı Bir Hatıra-i Pejmürde (Bir Perişanın Hatıraları), Karakarga Yayınları’nın Kayıp Kitaplar Kütüphanesi dizisinde okura sunuldu. Eseri latin harflerine Merve Köken aktardı. Kadın bir yazar tarafından yazılan ve hadiselere kadın tarafından bakan ilk günlük-roman örneği olan eserde Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, II. Meşrutiyet’in oluşturduğu atmosferde ilk kez çocuk yaşta evlilik, annelik ve dönemin sosyal statüleri gibi kavramlara değiniliyor.

04.jpg88 Sayfa-15 TL

'Yoksullar Geliyor' 40’ncı yılında yeniden basıldı

1950 kuşağının yenilikçi yazarlarından Orhan Duru'nun ilk kez 1982’de Ada Yayınları tarafında yayımlanan 'Yoksullar Geliyor' öykü kitabı Yapıkredi Yayınları tarafından yeniden basıldı. Bilimkurgu sözcüğünü ilk kez 1973’te TDK’nin Türk Dili dergisindeki bir yazısında kullanan yazarın, bu türün ilk örneklerinden olan kitabı 'Yoksullar Geliyor' ve 'Kamuoyu Oluşturma' adlı iki üst başlıkta toplamda 7 öyküyü barındırıyor. Klasik öykünün kalıplarını bozarak yeni bir anlatı dili geliştiren yazarın kitabı Murat Yalçın’ın editörlüğüyle yeniden raflarda.

05.jpg88 Sayfa- 16 TL

Beyazperdenin gerilim dehasının korkularını okuyun

Gerilim filmlerinin tartışmasız en iyi yönetmeni olan Alfred Hitchcock’un acaba kendi korkuları var mıydı? Bu sorunun peşine düşen İngiliz biyografi yazarı Peter Ackyord’un Hitchcock’un korkularını, güvensizliklerini, takıntılarını incelediği kitabı, Alfa Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Yatak odasını terk etmekten korkarken, Avrupa boyunca hayali bir rota çizmek için demiryolu tarifelerini kullanarak büyük yolculuklar planlayan yönetmenin hayatına odaklanan kitap, ayrıca ünlü isimler Grace Kelly, Cary Grant, James Stewart, Ingrid Bergman ve Tippi Hedren gibi ikonik film yıldızlarının da minyatür bir portresini veriyor.

03.jpg326 Sayfa-25 TL

Salgın günlerine ilaç: 'İyi Yaşam Felsefesi'

19. yüzyılın etkin teologlarından Charles Gore’nin derslerinden derlenen 'İyi Yaşam Felsefesi' kitabı, İsmail Hakkı Yılmaz çevirisiyle Pinhan Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırıldı. Eser, İngiliz ilahiyatçının yalnızca Hıristiyanlığı değil, diğer dinleri ve Batıdaki felsefi akımları inceledikten sonra ortaya koyduğu ‘iyi bir yaşam felsefesi’ etrafındaki görüşlerini okura aktarıyor. Gore çalışması hakkında “Buradaki konum tarihte var olduğu şekliyle iyi yaşam fikridir.

Kitabın yarısı tarihsel araştırmalardan oluşmaktadır; daha sonra da ‘idealist’ ve tam olarak ‘monoteist’ iyi hayat varsayımlarını inceliyorum” ifadeleri kullanıyor. Eserlerinde, geleneksel inançlar ve modern bilim arasındaki çatışmalarla ilgilenen Gore, Anglo-Katolik hareket içindeki liberal eğilimin bir temsilcisi olarak görülüyordu. ‘Diriliş Topluluğu’nun kurucusu olan Gore, Oxford’da uzun yıllar ders veren Gore, 1919'da istifa etmiş ardından Londra Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dekan olmuştu. Gore, 1987’de 98 yaşında vefat etti.

02.jpg

232 Sayfa-35 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN