Türk kadın şairler Say’ın notalarında

Türk kadın şairler Say’ın notalarında

51. İstanbul Müzik Festivali klasik müziğin yıldızlarını İstanbullularla buluşturmaya devam ediyor. Fazıl Say’ın, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayan festivalin siparişi üzerine Şükufe Nihal Başar, Nilgün Marmara, Gülten Akın, Didem Madak, Birhan Keskin gibi Türk kadın şairlerden ilhamla bestelediği eserlerden oluşan yeni projesi ‘Dünya Anne’ 8 Haziran’da Atatürk Kültür Merkezi’nde dünya prömiyerini yapacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul Müzik Festivali ikinci haftasında klasik müziğin yıldız isimlerini İstanbullularla buluşturacak. Festivalde önümüzdeki hafta boyunca Fazıl Say ve Serenad Bağcan’dan Gülsin Onay ve Hande Küden’e, Éric Le Sage’den Matthias Goerne’ye birçok yıldız isim sanatseverlere müzik ziyafeti yaşatacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali’nde bugün saat 20.00’da günümüzün en büyük piyanistlerinden Éric Le Sage ile Fransa’nın başarılı nefesli çalgılar beşlisi Les Vents Français, Fransız Sarayı’nın bahçesinde festival izleyicisiyle buluşacak. Fazıl Say’ın, festivalin siparişi üzerine, Türk kadın şairlerden ilhamla bestelediği eserlerden oluşan yeni projesi ‘Dünya Anne’, 8 Haziran saat 20.00’de AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda dünya prömiyerini yapacak.

Konserde, Anadolu topraklarındaki yaşanmışlıklardan, olaylardan, hikâyelerden beslenerek geçmişten bugüne kesitler sunan şairlerin; içsel savaşlarını, hüzünlerini, barış arzularını, huzuru, iyiliği, kötülüğü, aydınlığı, karanlığı ve her şeye rağmen hiç yok olmayan umudunu taşıdığı şiirlerinden yapılan besteler ile Cumhuriyetin 100. yılı kutlanacak.

nnn.png

‘Dünya Anne’ projesinin prömiyerinde Fazıl Say’a mezzo-soprano Serenad Bağcan, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Ferit Odman eşlik edecek.

Say’ın bestelediği eserler arasında Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne Türk edebiyatında yer edinmiş Şükufe Nihal Başar, Nilgün Marmara, Gülten Akın, Füruğ Ferruhzad, Ayten Mutlu, Didem Madak, Sezen Aksu, Birhan Keskin, Bejan Matur, Ece Temelkuran gibi kadın şairlerin yanı sıra Selenay Kübra Koçer gibi genç şairlerin eserleri de yer alıyor. Say’a mezzo-soprano Serenad Bağcan, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Ferit Odman’ın eşlik edeceği konser, 14 Haziran’da saat 21.00’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda da ikinci kez izleyicilerle buluşacak. Prömiyer öncesi saat 18.30’da Asuman Kafaoğlu-Büke ve Hakan İşçen ise ‘Şiirin Müziğe Aktarımı’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

zzz.png

Gramophone ve ECHO Klassik ödüllü, çağımızın en büyük baritonlarından Matthias Goerne de Amsterdam’ın prestijli topluluğu Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası ile birlikte 9 Haziran saat 20.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda festival sahnesinde buluşacak. İstanbul Müzik Festivali ve TSKB işbirliğiyle, geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla başlatılan ‘Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’ konseri ise 11 Haziran saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

qwqw.png

BİLETLER ÖĞRENCİLERE SADECE 10 TL

17 Haziran’a kadar, 18 farklı mekânda, 25 konserde, 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak festivalin biletleri, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası) satın alınabiliyor. Konservatuvarların müzik bölümünde eğitim gören öğrenciler, konserleri her sene olduğu gibi ücretsiz takip edebilecek. Öğrenciler ise bu yıl yine tüm İKSV etkinliklerinde 10 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabiliyor.

ÇOCUKLARA ‘MÜZİKLİ BİR HAFTA SONU’

51. İstanbul Müzik Festivali ve İKSV Alt Kat işbirliğiyle festivalin yan etkinliği olarak çocuklar için hazırlanan ‘Müzikli Bir Hafta Sonu’ etkinliklerinin ikincisi cumartesi ve pazar günleri gerçekleştirilecek. Cumartesi gerçekleşecek etkinlikte 8-10 ve 9-12 yaş gruplarına yönelik olarak eğitmen ve felsefeci Dr. Özge Özdemir’in ‘Barışı Birlikte Düşünelim’ atölyesinde çocuklar, festivalin temalarından biri olan evrensel barış hakkında düşüncelerini ifade edip birbirlerini dinledikleri bir fikir yolculuğuna çıkacaklar.

Pazar günü düzenlenen ‘Ritim Orkestrası’ atölyesinde ise yine iki farklı yaş grubuna yönelik olarak eğitmen ve perküsyonist Amy Salsgiver ile eğitmen ve davulcu Nihal Saruhanlı yürütücülüğünde bir araya gelecek çocuklar, ritim enstrümanlarıyla, beraber müzik yapmayı, bir bütünün farklı parçaları olarak birlikte üretmeyi tecrübe edecekler. Atölye çalışmalarının yer alacağı ücretsiz ancak sınırlı kapasite etkinliklere katılım için ‘rezervasyon.iksv.org/muzikfestivali’ adresi ziyaret edilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN