“Uçan Hollandalı” operası prömiyer yapmaya hazırlanıyor

“Uçan Hollandalı” operası prömiyer yapmaya hazırlanıyor

Richard Wagner'in bestelediği ve librettosunu yazdığı, Wagner'in ilk büyük başyapıtı olarak kabul edilen "Uçan Hollandalı" Operası, 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali'nin açılış eseri olarak prömiyer yapmaya hazırlanıyor. Bu etkileyici opera, festivalin açılışında sahne alarak izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Richard Wagner'in ilk başyapıtı olarak kabul edilen "Uçan Hollandalı" operası, 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali'nin açılış eseri olarak sahneye konulacak. Prömiyer, 1 Haziran 2024 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu'nda gerçekleşecek.

Ünlü Alman rejisör Sebastian Welker tarafından sahneye konulan eserde, "Der Holländer" rolünde ünlü Hollandalı bariton Martijn Sanders yer alıyor. Wagner'in bu eseri, ilk olarak 1843 yılında Dresden'deki Königliches Hoftheater'da sahnelenmişti ve o günden bu yana efsanevi hikayesiyle izleyicileri büyülemeye devam ediyor.

4f4f4f4.jpg
Sebastian Welker

Operanın dramatik anlatısında, denizlerde lanete uğramış bir hayalet gemisiyle sonsuz bir yolculuğa mahkûm edilen Hollandalı'nın, sadık bir kadının aşkı aracılığıyla kurtuluşu arayışı işleniyor. Yedi yılda bir karaya çıkmasına izin verilen Hollandalı kaptan, gerçek aşkı bulmak için akıl dışı bir yolculuğa çıkar. Her yedi yılda bir karaya çıkan denizci, Norveç köyünde Daland adında bir adamla tanışır. Daland, Hollandalı'ya konaklama sağlar ve karşılığında altın ve mücevherler alır. Daland’ın kızı Senta, Hollandalı'nın lanetini sona erdirebilecek "mükemmel aşk" olabilir mi? Wagner'in diğer eserlerinde de görülen ölüme duyulan özlem, kadının fedakârlık yapma isteği, aşk-ölüm ve kefaret temaları, Uçan Hollandalı'nın olay örgüsünün temel taşlarını oluşturuyor.

f5d5hh5h5.jpg
Martijn Sanders

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı İbrahim Yazıcı'nın yöneteceği eserde, dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Yakup Çartık ve koreografi Emre Karaca imzası taşıyor. İDOB Korosu ise Volkan Akkoç tarafından yönetiliyor.

Eser, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yeni sezonunda da sahnelenecek. Başlıca rollerde ise "Der Holländer" rolünde Alper Göçeri ve Murat Güney, "Senta" rolünde Perihan N. Artan ve Evren Ekşi, "Daland" rolünde Umut Tarık Akça ve Göktuğ Alpaşar, "Erik" rolünde Efe Kışlalı ve Hüseyin Likos, "Mary" rolünde Aylin Ateş ve Deniz Likos, "Der Steuermann" rolünde Berk Dalkılıç ve Yoel Keşap sahne alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN