Yirmi ülke Eurovision için ekrana kilitlenecek

Yirmi ülke Eurovision için ekrana kilitlenecek

2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nın finalistleri belli oldu. Norveç, İsveç, Finlandiya, Sırbistan, Moldova, Portekiz, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, İsviçre, Arnavutluk, Kıbrıs, Estonya, Belçika, Avusturya, Litvanya, Polonya, Avusturalya, Ermenistan ve Slovenya Liverpool’daki gecede birincilik için yarışacak.

2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nın finalistleri belli oldu. Bu yıl 67’ncisi düzenlenen yarışmanın ikinci yarı finali Ukrayna’daki savaş nedeniyle İngiltere’nin Liverpool şehrinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nın kazananı Ukrayna olmuş ancak Ukrayna’daki savaş yüzünden 2023’teki yarışmanın ev sahipliği Liverpool’a devredilmişti.

Liverpool’da düzenlenen şarkı yarışmasında finalde yarışacak ilk 10 finalist salı günü belli olmuştu. Norveç, İsveç, Finlandiya, Sırbistan, Moldova, Portekiz, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve İsviçre, yarı finale kalan ilk 10 ülke oldu. Perşembe gerçekleşen ikinci yarı finalde 16 ülke performans sergiledi.

Arnavutluk, Kıbrıs, Estonya, Belçika, Avusturya, Litvanya, Polonya, Avusturalya, Ermenistan ve Slovenya ikinci yarı finalde ilk 10’a girmeyi başardı. Bu akşam gerçekleşecek büyük final ile 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nın kazananı belli olacak.

Türkiye 2013 yılında puanlama sistemindeki haksızlığı gerekçe göstererek Eurovision’dan çekilmişti. Eurovision Şarkı Yarışması 65 yıldır yapılsa da Türkiye yarışmaya ilk kez 1975 yılında dahil olmuştu. 2003 yılında Türkiye’yi temsil eden ve Türkiye’ye ilk ve tek birinciliği getiren şarkı Sertap Erener’in ‘Everyway That I Can’ şarkısı oldu.

ZELENSKİY’E RET ŞOKU

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Eurovision şarkı yarışmasında görüntülü bağlantı yaparak mesaj yollamak istedi. Bu talebi, yarışma yönetimince geri çevrildi. Eurovision’u organize eden Avrupa Yayın Birliği, Zelenskiy’nin mesaj yollamasının, yarışmayı politikleştireceği gerekçesiyle bu teklife yanaşmadı.

Ukrayna lideri, Rusya işgali altındaki ülkesine desteğin devam etmesi amacıyla yaklaşık 160 milyon kişinin takip edeceği yarışmada bir konuşma yapmayı istiyordu. Savaşın ilk günlerinde birçok önemli organizasyonda video mesaj yoluyla dünyaya seslenen Zelenskiy’nin talebi bu yıl ise karşılık bulmuyor. Ukrayna lideri daha önce Oscar Ödülleri, Toronto Film Festivali ve FIFA Dünya Kupası Finali’nde mesaj yollama isteğinde bulunsa da bunlardan hiçbiri kabul görmemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN