5 ölümden biri 5 yaş altında: Hekime antibiyotik ısrarı çocukta hayati risk

5 ölümden biri  5 yaş altında: Hekime antibiyotik ısrarı çocukta hayati risk

Gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu oluşan antibiyotik direnci kaynaklı 5 ölümden birinin 5 yaş altı çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık, “Grip, nezle, influenza gibi virüs kaynaklı hastalıklarda çocuklarda kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Ebeveynler hekime eczacıya baskı yapmamalı” dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre bakteri kaynaklı hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler hayati önem taşırken, dünya genelinde her yıl yaklaşık 700 bin kişi antibiyotik direncine bağlı hayatını kaybediyor. Bu oranın mevcut hızla artması halinde, 2050’de yıllık ölüm sayısının 10 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Her yaş için tehdit oluşturan bu direnç kaynaklı her 5 ölümden birinin 5 yaş altı çocuklarda görüldüğünün de altı çiziliyor.

Direncin özellikle küçük yaş grubunda görüldüğüne dikkati çeken İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, çocuklarda sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’dan fazlasının grip, nezle, influenza gibi viral kaynaklı olduğunu belirti. Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür virüs kaynaklı hastalıklarda çocuklarda kesinlikle antibiyotiklerin kullanılmaması gerekiyor. Hastalık belirtilerinin 5 günden fazla sürmesi ya da 48 saatten sonra bulguların çok daha fazla artması halinde çocukların tekrar hekime götürülmesi önerilir. Hastanede yapılan incelemede, bir bakteriyel durumun tespit edilmesi halinde hekim reçetesi ile antibiyotik kullanılması gerekiyor.”

Hekime de büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Balık, “Ebeveynlerin baskısı ile asla antibiyotik yazılmamalı. Çünkü, bakteri kaynaklı enfeksiyondan emin olunmadıkça antibiyotik tedavisi söz konusu olamaz. Zaten, reçetesiz antibiyotik temin edilemiyor. Bu nedenle, hekime, eczacıya baskı yapılmamalı” tavsiyesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN