8-18 diyeti nedir, nasıl yapılır?

8-18 diyeti nedir, nasıl yapılır?

8-18 diyeti olarak adlandırılan aralıklı oruç, son dönemde en çok tercih edilen diyetlerden biri oldu. Bu beslenme planına uyan kişiler, günde 14 saat oruç tutuyor ve kalan 8 saat boyunca tüm kalorilerini tüketiyor. 8-18 diyetiyle 1 ayda yaklaşık 20 kiloya yakın zayıflamak mümkün. İşte, 8-18 diyeti örnek menü...

8-18 diyetinin faydaları arasında, kilo kaybı ve yağ kaybının yanı sıra tip 2 diyabet ve diğer obezite ile ilişkili durumların önlenmesi yer alıyor. Aralıklı oruç uygulamasını diğer diyet türlerinden daha kolay kılan kısmı ise, kişinin tüketeceği yiyecek türlerinde ve miktarında bir kısıtlama olmamasıdır.

8-18 DİYETİ NEDİR?

Aralıklı oruç olarak da bilinen 8-18 diyeti, her gün kalan 10 saatlik bir aralıkta yiyecek tüketmeyi ve kalan 14 saatte ise yiyeceklerden kaçınmayı içeriyor.

Bazı insanlar bu yöntemin vücudun iç saati olan sirkadiyen ritmini destekleyerek işe yaradığına inanıyor.

8-18 diyetini izleyen çoğu insan, geceleri ve sabahın ve akşamın bir kısmında yemek yemekten kaçınır. Gün ortasında günlük kalorilerini tüketme eğilimindedirler.

10 saatlik pencerede bir kişinin yiyebileceği yiyecek türleri veya miktarları konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu esneklik, planı takip etmeyi nispeten kolaylaştırır.

8-18 DİYETİ NASIL YAPILIR?

8-18 diyetini takip etmenin en kolay yolu, bir kişinin uyuyarak geçirdiği zamanı içeren 14 saatlik bir oruç penceresi seçmektir.

Bazı uzmanlar, metabolizma bu saatten sonra yavaşladığından, akşamın erken saatlerinde gıda tüketimini bitirmeyi tavsiye ediyorlar. Ancak bu herkes için mümkün değildir.

Bazı insanlar akşam yemeklerini 19.00'a kadar tüketemeyebilir. Bununla birlikte yatmadan bir süre önce yiyip içmeyi kesmek daha faydalıdır.

Kişiler aşağıdaki 10 saatlik yemek programlarından birini seçebilirler:

* 09.00 - 19.00

* 10.00 - 20.00

* Sabah 10.00'a kadar

Bu zaman dilimi içinde, insanlar yemeklerini ve atıştırmalıklarını uygun zamanlarda yiyebilirler. Düzenli yemek yemek, kan şekerinin yükselip düşmesini önlemek ve aşırı açlıktan
kaçınmak için önemlidir.

8-18 DİYETİNDE ÖNERİLEN YİYECEKLER VE İPUÇLARI

8-18 diyeti (aralıklı oruç) planı hangi yiyeceklerin yenip kaçınılması gerektiğini belirtmezken, sağlıklı beslenmeye odaklanmak ve abur cuburlardan kaçınmak veya sınırlamakta fayda var. Sağlıksız gıdaların fazla miktarda tüketimi kilo almaya ve hastalığa neden olabilir.

Dengeli bir diyet öncelikle şunlara odaklanır:

* Taze, dondurulmuş veya konserve olabilen (suda) meyve ve sebzeler

* Kahverengi pirinç, arpa, kinoa ve yulaf dahil tam tahıllar

* Fasulye, kümes hayvanları, fındık, balık, mercimek, tohumlar, yumurta ve az yağlı süzme peynir gibi yağsız protein kaynakları

* Yağlı balık, zeytin, zeytinyağı, hindistancevizi, avokado, fındık ve tohumlardan elde edilen sağlıklı yağlar

* Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar lif bakımından zengindir, bu nedenle bir kişinin kendini tok ve tatmin hissetmesine yardımcı olabilirler. Sağlıklı yağlar ve proteinler de tokluğa katkıda bulunabilir.

* İçecekler, 8-18 aralıklı oruç diyetini uygulayanlar için toklukta rol oynayabilir. Gün boyunca düzenli olarak su içmek, kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir çünkü insanlar genellikle susuzluğu açlıkla karıştırırlar.

8-18 16 diyeti döneminde su, şekersiz çay ve kahve gibi kalorisiz içeceklerin tüketimine izin verir. Su kaybını önlemek için sıvıları düzenli olarak tüketmek önemlidir.

8- 18 DİYETİNİN FAYDALARI

* Kilo kaybı ve yağ kaybı

* Belirli bir süre boyunca yemek yemek, insanların tükettikleri kalori miktarını azaltmalarına yardımcı olabilir. Metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olabilir.

* Hastalık önleme

* Aralıklı oruç tutmanın destekçileri, aşağıdakiler dahil çeşitli durum ve hastalıkları önleyebileceğini öne sürüyor:

* 2 tip diyabet

* Kalp İşlevi

* Bazı kanserler

* Nörodejeneratif hastalıklar

* Daha uzun ömür

* Hayvan çalışmaları, aralıklı oruç tutmanın hayvanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir çalışma, kısa süreli tekrarlanan oruç tutmanın dişi farelerin yaşam süresini uzattığını buldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN