Bu besinler kan şekerini dengeliyor, açlık hissini gideriyor

Bu besinler kan şekerini dengeliyor, açlık hissini gideriyor

Kan şekerini dengeleyen doğal besinler, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle hareketsiz kalan ve sağlıksız beslenen kişiler için önem arz ediyor. Kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliği gibi birçok sorunu tetikleyen ve vücutta tahribata neden olan diyabeti önlemek için kan şekerini dengelemeye yardımcı besinler tüketmek gerekiyor. İşte, kan şekerine iyi gelen doğal gıdalar...

Doğal kan şekerini düşürücü besinler tüketmek, diyabete karşı alınması gereken önlemlerin başında geliyor. Şeker, basit karbonhidratlar, yağlı beslenme ve hareketsizlik nedeniyle artan kiloların diyabete davetiye çıkardığını belirten Dr. Ender Saraç, kan şekerini dengeleyen doğal ürünleri tek tek sıraladı.

KAN ŞEKERİ DENGESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Vücudumuzun dengesi, kan şekeri dengesi üzerine kuruludur. Düşük olduğu zaman çok yemek yemek isteriz, yüksek olduğu zaman da bize zarar verir. Hatta, bu ikisi arasındaki gidiş gelişler; yani çok düşüp çok artması da vücuda zarar verir ve iştahı tetikler. Bu nedenle; kan şekerini dengeleyen besinler yediğimiz zaman iştahımız azalır ve kilo vermemize yardımcı olur.

tokluk-kan-sekeri-6-populer-soruda-tum-merak-edilenler-5-600x400.jpg

KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN DOĞAL BESİNLER

TARÇIN

Tarçının kan şekerini düşürmedeki yardımcı etkisi artık biliniyor. Düzenli olarak günde 3 kez yarım tatlı kaşığı tarçın tüketen kişilerin kan şekeri düşüyor. Üstelik şeker hastalarında sık görülen bir sorun olan ayak ve sindirim sistemi mantarları da azalıyor. Tarçını isterseniz çay halinde de tüketebilirsiniz. Ama düşük kan şekeri sorunu olan hipoglisemi hastaları bundan uzak durmalı.

KEKİK SUYU

Aktarlarda veya eczanelerde bulunan kekik suyu, özel bir damıtma yöntemiyle elde edilir ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun için sabahları ve akşamları 1-2 çorba kaşığı kekik suyunu biraz suyla karıştırarak içebilirsiniz. Yüksek tansiyonu olanlar dikkat etmeli.

MAHLEP

Kan şekerini düşürmeye, dengelemeye yardımcı baharatlardan biri de mahleptir. Üstelik yan etkisi yoktur.

KUŞBURNU

Kuşburnunun her şeyi; şekersiz marmelatı, çayı, ezmesi çok yararlı. Bol bol tüketin.

ACI BADEM

Acı badem de kan şekerini düşürebilir ama bunu normal tatlı bademle karıştırmamalısınız. Günde 1-2 adet yeter, fazlasından kaçının.

ZEYTİN YAPRAĞI

Çay olarak içilebilir, şeker düşürmeye yardımcıdır. 4-5 adet zeytin yaprağını bir bardak kaynar suya atın. 4-5 dakika demlensin. İncecik bir tranş limon ekleyip, günde 2-3 fincan içebilirsiniz. Bu çay sadece şekere değil tansiyon ve kolesterole de iyi gelir.

YAHUDİ BAKLASI

Günde bir tane haşlanıp, yutulabilir. Şekeri düşürmeye yardımcıdır. Acı bakla olarak da bilinir.

KAN ŞEKERİNE DENGELEMEK İÇİN EGZERSİZ YAPIN

Karbonhidratları az almak kadar yakmak da önemli. Ama ağır egzersizler kan şekerini düşürüp istenmeyen sonuçlara yol açabilir. En doğrusu her gün düzenli olarak yürüyüş, yüzme, pilates, yoga hatta tarlada bahçede çalışmak gibi hafif egzersizler yapmaktır.

Su, en iyi şeker düşürücüdür. Yaz-kış bol bol tüketin. Alkali su veya ara sıra maden suyu da içilebilir.

shutterstock-743959498.jpg

DİYABETE KARŞI 1 GÜNLÜK ÖRNEK DİYET LİSTESİ

SABAH

İki dilim tam çavdar ekmeği, 1-2 tatlı kaşığı kuşburnu marmelatı, 3 parmak az tuzlu peynir, 3-4 adet sivri biber, 1 fincan kuşburnu çayı veya yeşil çay.

ARA ÖĞÜN

1 yeşil elma

ÖĞLEN

1 tabak boza kıvamında sarı mercimek çorbası, porsiyon kadar az yağlı derisiz kızartma olmayan hayvansal protein. (Tavuk, balık ara sıra yağsız kırmızı et olabilir)

ARA ÖĞÜN

1 bardak yağsız süt için, bir avuç doğal yaban mersini, 15 adet tuzsuz çiğ fındık.

AKŞAM

1 porsiyon boza kıvamında sarı mercimek çorbası için, 5 kaşık sivri biberli bulgur, pırasa brokoli veya ıspanak tüketin.

GECE

Küçük bir kahve fincanının 3/2'si kadar tuzsuz sarı leblebi, 1 fincan kuşburnu çayı veya yeşil çay.

Kaynak: Sözcü

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN