Sakinleşmek isteyenler ilaç niyetine kekik çayı içiyor

Sakinleşmek isteyenler ilaç niyetine kekik çayı içiyor

Kekik, baharat olarak toz hakinde kullanılırken, aynı zamanda bal karıştırılarak tatlandırılan kekik çayı vücuda sağlık katıyor. Dünya genelinde yetiştirilebilen kekiğin kendi içinde yaklaşık 120 farklı türü bulunuyor. Kekik çayı özellikle solunum ve sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılıyor. İşte, doğal sakinleştirici kekik çayının yapılışı...

Kekik çayının faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan ve antiviral özelliklerine sahip kekik, hastalıkların tedavilerinde özellikle çay olarak tüketiliyor. Kekik çayı, hafızayı canlandırmaya, baş ağrılarını ve kas gerginliğini hafifletmeye, öksürükleri yatıştırmaya, ateşi düşürmeye, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Doğal sakinleştirici olmasının yanı sıra sindirim sistemini destekler ve arındırır.

KEKİK NEDİR?

Kekik (thymus vulgaris), nane familyasına (lamiaceae) ait bir bitkidir. Bitki, kekik cinsi 'origanum'un bir akrabasıdır.

Sebzeler temel içerik olarak yenebilen bitkiler olduğu için, sebzeler çoğunlukla yiyeceklere lezzet veren (ve besin de sağlayan) bir şey olduğundan kekik bir bitki olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, otlar sebzelere göre daha küçük miktarlarda tüketilme eğilimindedir.

Kekik bitkileri şu anda dünya çapında yetiştirilmektedir ve taze yapraklar yaygın olarak kurutulmakta ve yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır.

Çoğunlukla solunum ve bağışıklık sistemlerinin yanı sıra sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini desteklemede mükemmeldir. Örneğin, kekik kullanımları, çeşitli mikropları öldürmeye yardımcı olmayı ve enfeksiyonları önlemeyi ve yaşlanma sürecine katkıda bulunan serbest radikalleri temizlemeyi içerir.

turkish-kekik-oregano-traditional-spice-ottoman.jpg

KEKİĞİN FAYDALARI

Boğaz Ağrısıyla Mücadeleye Yardımcı Olur

Kekik yağı güçlü bir doğal antimikrobiyal olduğu boğaz ağrısına karşı ciddi bir silahtır. Karvakrol içeriği, boğaz ağrısını gidermek için en iyi uçucu yağlardan biri olmasının ana nedenidir.

Yapılan çalışmalar, kekik yağının solunum yolu, ağız boşluğu ve genitoüriner sistem enfeksiyonları olan hastalarda 120 farklı bakteri türüne tepkisi test edildi.

Deneylerin sonuçları, kekik bitkisinden elde edilen yağın, tüm klinik türlere karşı son derece güçlü aktivite sergilediğini gösterdi.

Kan Basıncını ve Kolesterol Düzeylerini Düşürmeye Yardımcı Olur

Kekiğin yenilmesinin antihipertansif aktivite ürettiği gösterilmiştir, bu da onu yüksek tansiyon semptomlarından mustarip herkes için harika bir bitkisel seçim haline getirir.

Tuzu fazla tüketmek yerine, hem tadı hem de besin içeriğini artırmak için yemeklerinize kekik gibi faydalı otlar eklemeyi deneyin.

Gıda Zehirlenmesini Önlemeye Yardımcı Olabilir

Kekik, yalnızca gıda kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda önceden kontamine olmuş gıdaları da dekontamine edebilir.

Ruh Halinizi İyileştirir

Bu şifalı bitkide bulunan karvakrol adı verilen bileşiğin, çok olumlu bir ruh hali artırıcı etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Bağışıklık Sistemini Destekler ve Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Kekiğin içeriğindeki aktif bileşenler kanserli hale gelebilen tümörlerin gelişmesine karşı savaşabilir. Daha spesifik olarak, karvakrol, antitümör özellikler sergileyen uçucu yağın önemli bir bileşenidir ve bu yararlı bitkiyi potansiyel bir kanserle savaşan gıda haline getirir.

Sadece antioksidan etkilere sahip olmadığı, aynı zamanda kronik hastalıklara katkıda bulunabilecek bazı proinflamatuar sitokinlerin üretimini azaltma kabiliyetine sahip olduğu bulunmuştur.

Bronşite Karşı Doğal Olarak Korur

Belki de tarih boyunca en yaygın kekik kullanımlarından bazıları doğal olarak öksürük, bronşit ve diğer solunum sorunlarını tedavi etmektedir .

Ağız ve Diş Sağlığını Korur

Yukarıda bahsedildiği gibi, bu bitkiden elde edilen özler, diş macunları ve gargaralar gibi diş ürünlerinde kullanılır. Bu bitkideki bileşikler ağızda enfeksiyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir ve plak ve çürümeyi azaltarak dişleri sağlıklı tutabilir.

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Malzemeler

* 5-7 dal taze kekik, durulanmış ve temizlenmiş

* Bir büyük fincan su

* 1/2 küçük limon veya diğer turunçgiller

* 1 çay kaşığı bal (biraz daha fazla eklemek isteğe bağlıdır)

Yapılışı

Küçük bir tencerede kekik ve suyu orta-kısık ateşte ocakta karıştırın.

Tencereye bir limonun yarısını sıkın ve kabuğunu ekleyin.

Tencereyi beş dakika kaynatın.

Isıyı düşürün ve beş dakika bekletin.

Tencereyi ocaktan alın ve çayın soğumasını bekleyin.

Çay ılık, içilebilir bir sıcaklığa soğuduktan sonra, balı ekleyin ve servis yapın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN