Aman sıcaklarda özellikle dikkat! Bu hastalığı fena halde tetikliyor

Aman sıcaklarda özellikle dikkat! Bu hastalığı fena halde tetikliyor

Toplumun geniş bir kesiminde karşılaşılan, hem estetik kaygılar hem de işlevsel rahatsızlıklar doğuran bir sorun olan varis, alt ekstremitedeki toplardamarlarda meydana gelen bozukluklar ve deformasyonlar sonucu ortaya çıkar. Özellikle yaz aylarında daha yoğun bir şekilde hissedilen bu sağlık problemine ilişkin uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Uzmanlık alanı varis olan Doç. Dr. Nail Kahraman, sıcak hava koşullarıyla kaplıca, sauna gibi ortamların varis hastalarının şikayetlerini artırdığını belirtti.

Kahraman, varislerin sadece kozmetik endişelerle değil, aynı zamanda ağrı, uyuşma gibi sorunlarla hastaların yaşam konforunu ciddi şekilde etkilediğini vurgulayarak, "Kronik bir hastalık olan varisin oluşumuna karşı gerekli önlemlerin alınması ve tedavisinin ertelenmemesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde bacaklarda ağrı ve uyuşma gibi semptomlara hatta varisli bölgede yaralara bile neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Özellikle yaz aylarında damarlardaki gevşemenin etkisiyle damar dışına sızan sıvıların neden olduğu ağrı, yanma, kramp gibi yakınmaların artabileceğine dikkat çeken Kahraman, varislerin cinsiyet ayırt etmeksizin her yaş grubunda görülebileceğini ifade etti.

VARİS HASTALIĞINDA ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

rewrew-001.jpg

Kahraman, şu bilgileri paylaştı:

"Yapılan araştırmalarda toplumun yarısının varis problemi yaşandığı bilinmektedir. Daha çok kadınlarda, gebelik ve menopoz gibi hormon dengesinin değiştiği dönemlerde, aşırı kilolularda, ileri yaşta olan kişilerde, kronik öksürüğü bulunan kişilerde, kabızlık problemi yaşayanlarda, uzun süre oturarak ya da uzun süre ayakta sabit duran kişilerde, çok dar kıyafet ve yüksek topuklu ayakkabı tercih edilen kişilerde görülmektedir.

Kilolu hastaların kilo vermesi, sigara içilmemesi, acı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması, topuklu ayakkabı ve dar giysiler giyilmemesi bu hususta önemlidir. Bu hastalık sıcak ortamlarda daha da şiddetleneceği için çok sıcak suyla duş alınmamalı, kaplıca, hamam ve sauna gibi ortamlara girilmemeli, güneşlenmek amacıyla bacaklar güneş altında uzun süre tutulmamalıdır. Uzun süre sabit bir şekilde ayakta ya da oturarak durulmamalı. Bu, kanın alt uzuvlarda birikici etkisini arttırır. Bacaklardaki kaslar çalıştıkça pompa vazifesi görüp kanı kalbe doğru yönlendirir. Bu yüzden varis hastalarının hareketli olması önerilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN