Asıl Kabustan Haberiniz Yok! Uykusuz Kalıyorsan Mutlaka Bunları Bilmelisin...

Asıl Kabustan Haberiniz Yok! Uykusuz Kalıyorsan Mutlaka Bunları Bilmelisin...

Eğer bir geceyi dönüp durarak geçirdiyseniz, ertesi gün nasıl hissedeceğinizi zaten biliyorsunuzdur. Muhtemelen o gününüz yorgun, huysuz ve agresif geçecektir. Ancak her gece önerilen 7 ile 9 saatlik uykuyu alamamak, kendinizi sersemlemiş ve huysuz hissettirmekten daha fazlasını yapar. Uykusuzluğun uzun vadeli etkilerini öğrenmek ister misiniz?

UYKUSUZLUĞUN MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNE YAPTIKLARI

Merkezi sinir sistemini vücudunuzun ana otoyolu olarak görebilirsiniz. Uyku, bu otoyolun düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir, ancak kronik uykusuzluk , vücudunuzun genellikle bilgi gönderme ve işleme şeklini bozabilir.

Uyku sırasında beyninizdeki sinir hücreleri (nöronlar) arasında öğrendiğiniz yeni bilgileri hatırlamanıza yardımcı olan yollar oluşur. Uyku yoksunluğu beyninizi yorar, bu nedenle görevlerini de yerine getiremez.

Ayrıca konsantre olmayı veya yeni şeyler öğrenmeyi daha zor bulabilirsiniz. Vücudunuzun gönderdiği sinyaller de gecikebilir, bu da koordinasyonunuzu azaltır ve kaza riskinizi artırır.

Uyku yoksunluğu , zihinsel yeteneklerinizi ve duygusal durumunuzu da olumsuz etkiler. Kendinizi daha sabırsız hissedebilir veya ruh hali değişimlerine yatkın olabilirsiniz . Ayrıca karar verme süreçleri ve yaratıcılığı tehlikeye atabilir.

Uyku yoksunluğu yeterince uzun sürerse, halüsinasyonlar görmeye başlayabilirsiniz. Gerçekte orada olmayan şeyleri görmeye veya duymaya başlayabilirsiniz. Uykusuzluğun diğer psikolojik riskler şunları içerir:

Dürtüsel davranış

Endişe

Depresyon

Paranoya

İntihar düşünceleri

Ayrıca gün boyunca mikro uyku yaşayabilirsiniz. Bu bölümler sırasında, farkında olmadan birkaç ila birkaç saniye uykuya dalarsınız.

Mikro uyku kontrolünüz dışındadır ve araba kullanıyorsanız son derece tehlikeli olabilir. Ayrıca, iş yerinde ağır makineler kullanıyorsanız ve bir mikro uyku epizodunuz varsa, sizi yaralanmaya daha yatkın hale getirebilir.

UYKUSUZLUĞUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Siz uyurken, bağışıklık sisteminiz antikorlar ve sitokinler gibi koruyucu, enfeksiyonla savaşan maddeler üretir. Bu maddeleri bakteri ve virüs gibi yabancı istilacılarla savaşmak için kullanır.

Bazı sitokinler ayrıca uyumanıza yardımcı olarak bağışıklık sisteminize vücudunuzu hastalıklara karşı savunmak için daha fazla etkinlik sağlar.

Uyku yoksunluğu, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacıları savuşturamayabilir ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir.

uykusuz-kalmak.jpg

UYKUSUZLUĞUN SOLUNUM SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Uyku ve solunum sistemi arasındaki ilişki iki yönlüdür. Obstrüktif uyku apnesi (OSA) adı verilen gece solunum bozukluğu uykunuzu bölebilir ve uyku kalitenizi düşürebilir.

Gece boyunca uyandığınızda, bu sizi soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız bırakan uyku yoksunluğuna neden olabilir . Uyku yoksunluğu, kronik akciğer hastalığı gibi mevcut solunum yolu hastalıklarını daha da kötüleştirebilir.

UYKUSUZLUĞUN SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Çok fazla yemek yemenin ve egzersiz yapmamanın yanı sıra, uykusuzluk aşırı kilolu ve obez olmak için başka bir risk faktörüdür. Uyku, açlık ve tokluk duygularını kontrol eden iki hormon olan leptin ve ghrelin düzeylerini etkiler.

Leptin beyninize yeterince yemek yediğinizi söyler. Yeterli uyku olmadan beyniniz leptini azaltır ve iştah açıcı olan ghrelini yükseltir. Bu hormonların akışı, gece atıştırmalarını veya birinin gecenin ilerleyen saatlerinde neden fazla yemek yiyebileceğini açıklayabilir.

uykusuzluk-nelere-neden-olur.jpg

Uykusuzluk da egzersiz yapamayacak kadar yorgun hissetmenize neden olabilir . Zamanla, azaltılmış fiziksel aktivite kilo almanıza neden olabilir çünkü yeterince kalori yakmazsınız ve kas kütlesi oluşturmazsınız.

Uyku yoksunluğu, yemek yedikten sonra vücudunuzun daha az insülin salmasına da neden olur. İnsülin kan şekeri (glikoz) seviyenizi düşürmeye yardımcı olur.

Uyku yoksunluğu ayrıca vücudun glikoz toleransını düşürür ve insülin direnci ile ilişkilidir. Bu bozulmalar diyabet ve obeziteye yol açabilir.

UYKUSUZLUĞUN KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİSİ

Uyku, kan şekerinizi, kan basıncınızı ve iltihaplanma seviyenizi etkilediği gibi kalbinizi ve kan damarlarınızı sağlıklı tutan süreçleri de etkiler . Ayrıca vücudunuzun kan damarlarını ve kalbi iyileştirme ve onarma yeteneğinde hayati bir rol oynar.

Yeterince uyumayan kişilerin kardiyovasküler hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Uykusuzluk kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla da ilişkilidir.

uyku.jpg

UYKUSUZLUĞUN ENDOKRİN SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Hormon üretimi uykunuza bağlıdır. Testosteron üretimi için en az 3 saat kesintisiz uykuya ihtiyacınız vardır, bu da yaklaşık olarak ilk REM döneminizin zamanıdır. Gece boyunca uyanmak hormon üretimini etkileyebilir.

Bu kesinti özellikle çocuklarda ve ergenlerde büyüme hormonu üretimini de etkileyebilir . Bu hormonlar, vücudun diğer büyüme işlevlerine ek olarak kas kütlesi oluşturmasına ve hücreleri ve dokuları onarmasına yardımcı olur.

Hipofiz bezi her gün büyüme hormonu salgılar, uykunuzu tam almazsanız bu hormonlar salgılanmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN