Brokolinin Faydaları Sevmeyene Bile Yediriyor! İşte Brokolinin Çok Şaşıracağınız O Faydaları

Brokolinin Faydaları Sevmeyene Bile Yediriyor! İşte Brokolinin Çok Şaşıracağınız O Faydaları

Brokoli, sindirimi iyileştirme, kolesterol seviyelerini düşürme ve vitamin ve mineral alımını en üst düzeye çıkarma yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararlarına sahip olabilir...

Brokoli aynı zamanda, alerjik reaksiyonları önlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cildi korumaya, doğum kusurlarını önlemeye, kan basıncını düşürmeye, iltihabı azaltmaya ve görme ile göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı da olabiliyor.

BROKOLİ NEDİR?

Brokoli, lahana ve karnabahar gibi Brassicaceae oleracea'nın Italica kültivar grubuna ait turpgillerden bir sebze olabilir . En sık yenen kısımları, kalın ve yenilebilir bir saptan çıkan, ağaç şeklinde olan yeşil veya mor çiçekli başlarıdır.

1.jpg

TÜRLER

Dünyanın farklı yerlerinde popüler olan birçok brokoli türü vardır. Üç ana çeşit aşağıdaki gibidir.

Calabrese brokoli: Adını Calabria'dan alan ve kısaca brokoli olarak adlandırılan en yaygın türdür.

Filizlenen brokoli: Bu çeşidin çok sayıda başı ve ince sapı vardır.

Mor karnabahar: Karnabahar şeklindedir ve minik çiçek tomurcuklarından oluşur.

Diğer türler arasında brokoli Rabe , Çin brokoli ve brokoli çiçeği bulunur.

BROKOLİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Bu turpgiller sebzesinin sağlığa faydaları şunlardır:

KRONİK HASTALIKLARI ÖNLEYEBİLİR

Brokoli, kronik hastalıkları uzak tutmaya yardımcı olabilecek bazı fenolik bileşikler içerebilir. Bu, diyabet, astım, kalp rahatsızlıkları ve diğer birçok ölümcül hastalığa yakalanma şansınızı azaltabilir ve böylece ölüm oranını azaltabilir. Brokoli, işlenmemiş diğer sağlıklı, hastalıkları önleyici gıdalarla birlikte tüketildiğinde en etkili olabilir.

KARACİĞER SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR

Bazı araştırmalara göre, brokolinin karaciğer yağlanmasının gelişimini azaltarak karaciğerinizin optimal düzeyde çalışmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

BEYİN SAĞLIĞINI ARTIRABİLİR

Brokoli, K vitamini ve kolin açısından zengin olduğu için biliş ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, sülforafan Alzheimer ve birçok nörodejeneratif hastalığın başlamasını önlemeye de yardımcı olabilir.

YAŞLANMA KARŞITI ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLİR

Brokoli, içinde bulunan nikotinamid mononükleotit (NMN) adı verilen bir bileşik yardımıyla yaşlanma süreciyle mücadele edebilir. NMN, metabolizmayı tetikleyen ve dolayısıyla erken yaşlanmaya yol açan genetik değişiklikleri önleyen bir bileşiğin üretimini teşvik edebilir. A vitamini, C vitamini ve kolajen gibi antioksidanlar da yaşlanmayı geciktirmede önemli bir rol oynar.

2.jpg

METABOLİZMAYI İYİLEŞTİREBİLİR

Brokolide bulunan lif, C vitamini, D vitamini, K vitamini, folat ve A vitamini gibi besinler vücudun metabolizmasını artırmaya yardımcı olabilir. Özellikle lif, bir TEF (gıdanın termik etkisi) gösterir ve yemekten sonra metabolizma hızınızı artırabilir. Ayrıca iyi miktarda diyet lifine sahip olarak tokluğu teşvik edebilir.

CİLT BAKIMINA YARDIMCI OLABİLİR

Brokoli cilt bakımına yardımcı olabilir ve size parlak, sağlıklı ve ışıltılı bir görünüm verebilir. İçinde bulunan beta-karoten, A vitamini, B vitamini kompleksi, C vitamini, E vitamini, K vitamini, amino asitler ve folat gibi antioksidanlar bu sihri yapabilir.

Kalp Hastalıklarını Önleyebilir

Antioksidan glukofanin ile birlikte brokoli'deki yüksek lif içeriği , LDL veya kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalbin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca safrayı azaltmak, kolesterol seviyeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir, böylece kalp sağlığınıza yardımcı olur. Çalışmalar, lifin safra ile daha iyi birleştiğini ve atılımını çok daha kolay ve verimli hale getirdiğini göstermiştir. Kaempferol, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle kalbi sağlıklı tutmaya da yardımcı olabilecek bir flavonoiddir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN