DSÖ'den elektonik sigara uyarısı: Cihaz tehlikeli maddeler üretiyor

DSÖ'den elektonik sigara uyarısı: Cihaz tehlikeli maddeler üretiyor

Sigara kullananların daha az zararlı olduğu kanısıyla kullandığı elektronik sigarayla ilgili ortaya çıkan gerçekler şaşırtıyor. Cihazların kalp ve akciğer sorunları riskini artıran tehlikeli maddeler ürettiği iddia ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Sigara kadar zararlı' diyerek acil önlem çağrısı yaptığı elektronik sigaraların satışı 34 ülkede resmi olarak durduruldu.

Sigara bırakmanın 'sağlıklı yolu' olarak Türkiye dahil birçok ülkede pazarlanan elektronik sigaranın sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıktı.

34 ÜLKEDE YASAK

Elektronik sigaraların satışı 34 ülkede resmi olarak durduruldu. Ancak uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle cihazlara ve meyveli çeşitlerine hala erişilebiliyor olması endişe yaratıyor.

DSÖ UYARDI

NTV'nin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) genel direktörü, elektronik sigaranın nikotin bağımlılığına yol açtığını açıklayarak ülkeleri vatandaşlarını, özellikle de gençlerini korumak için elektronik sigara konusunda sıkı önlemler uygulamaya çağırdı.

GENÇLERİ HEDEF ALIYOR

İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yetişkinden biri, yani 11 milyon kişi, elektronik sigara kullanıyor. Gençler arasında kullanım ise çok daha yüksek. Gençlerin elektronik sigara tercih etmelerinin sebebi ise en az 16 bin aroma çeşidinin olması.

Tütün şirketleri, e-sigaraların geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu ve sağlık açısından önemli ölçüde daha düşük risk oluşturduğunu iddia ediyor.

AKCİĞERLERE ZARAR VERİYOR

DSÖ'ye göre ancak giderek artan kanıtlar, cihazların kalp ve akciğer sorunları riskini artıran tehlikeli maddeler ürettiğini gösteriyor.

TÜRKİYE'DE DE YASAK

Son üç yılda altı ülke elektronik sigara satışını tamamen yasaklamak için harekete geçti. Bu ülkeler; Cabo Verde, Laos, Nikaragua, Norveç, Türkiye ve Vanuata.

Türkiye'de de elektronik sigara ithalatı, satışı ve dağıtımı yasaklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN