Gelişim çağındaki çocuklarda güçlü bağışıklık için günde en az 1,5 saat bunlar yapılmalı

Gelişim çağındaki çocuklarda güçlü bağışıklık için günde en az 1,5 saat bunlar yapılmalı

Çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için; anne sütüne, iyi ve dengeli beslenmeye, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Hastalıkların kol gezdiği kış mevsiminde, henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleriyle çocuklar en büyük risk grubunda yer alıyor. Çocukların vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemlerinin bilinçli şekilde güçlendirilmesi oldukça önemli. İşte, çocuk bağışıklığını güçlendiren tavsiyeler...

Çocuklarının bağışıklığını yüksek tutmak isteyen aileler vitamin ve takviye ilaçlara yoğun ilgi gösteriyor. Fakat bunları kontrollü kullanmak çok önemli. Bilindiği üzere bağışıklık sistemi mikropları tanıma esasına göre çalışır. Çocukların bağışıklık mekanizması doğumdan itibaren başlar. Normal doğum ve anne sütü bağışıklığının güçlenmesi için çok önemlidir. Hava kirliliği, ağır metaller ve hazır mamalar ise daha doğmadan çocukların bağışıklığı düşürür.

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRECEK ÖNERİLER

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı beslenme, yeterli uyku, stresten uzak olmak, iyi su tüketimi, sarı, kırmızı, yeşil sebze ve meyve tüketimi, et, süt, yumurta tüketimi ve balık tüketimi gibi doğal ve dengeli beslenmek çok önemli.

Gelişim çağındaki çocukların günde en az 8-10 saat uyuması gerekiyor. Yaş küçüldükçe uyku çocuklarda fazla oluyor, büyüdükçe uyku azalıyor. Tablet, telefon ve televizyonun günlük hayatta minimumda tutması gerekiyor. Her ne kadar yüz yüze eğitim kademeli olarak başlamış olsa da, internet üzerinden eğitimler de devam ediyor. Her gün yaklaşık 6-8 saati bilgisayar başında eğitim alarak geçen çocuklar var. Bu durumun sınırlandırılması çok mümkün olmasa da ders biter bitmez bilgisayar veya tablet karşısında oyunlara devam etmemeli. Gözler ve tüm vücut dinlendirilmeli.

Çocuklar günde en az 1,5 saat açık havaya çıkmalı. Koşmak, oynamak, oksijen almak tabletten ve televizyondan aldığı ışık etkisini uzaklaştırmak için çok önemli. Zıplama, ip atlama, kovalamaca oynama, saklambaç oynama gibi oyunlar çok yararlı. Daha büyük çocuklar ise evde pilates, esneme hareketleri, jimnastik gibi aktiviteler yapabilir.

3f51-bebek-ve-cocuklarda-bagisiklik-sistemi-basliginin-uzerine.jpg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DOĞUMDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Bağışıklık sisteminin mikropları tanıma esasına göre çalıştığını anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, "Aslında bağışıklık ilk anne karnında başlamaktadır. Büyük şehirlerde yaşayan gebeler hava kirliliğinden kaynaklanan birçok zehirli gaz ve ağır metallere maruz kalmaktadır. Bu etkiler dolaylı yoldan bebeği de etkilemektedir. Bağışıklığı etkileyen sonraki adım doğumdur. Normal doğum sırasında bebeğin doğum kanalından geçerken vajinal floradan aldığı mikroplar sayesinde bağışıklık sistemi doğar doğmaz uyarılmaktadır.

Sezaryen doğumda bu olaylar gerçekleşmediği için, sezaryen doğumla beraber doğan bebekler hayata bu etkiden mahrum kalarak başlamaktadır. Doğum sonrası kolostrum dediğimiz süt bebeklerin ilk aşısı olmaktadır ve bağışıklığı güçlendirmek için inanılmaz derecede faydalıdır. Sonrasında anne sütüyle beslenmeye devam edilmesi bağışıklık için olmazsa olmaz nitelikte bir durumdur" ifadelerini kullandı.

HAZIR MAMALAR BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜR

Doğal olmayan mamalar ile beslenen çocukların bağışıklık konusunda geri kaldığını aktaran Dr. Cömert, "Toplumlarda anne sütüyle beslenme için farkındalık oluşturulması toplumsal bağışıklık oluşturmak için kaçınılmaz bir tedbirdir. Büyük çocuklarda ise beslenme, uyku düzeni ve hareketli yaşam bağışlılık için yapılması gereken en önemli adımdır.

Beslenme olarak mevsim sebzeleri ve meyvelerinin tercih edilmesi gerekirken, paketlenmiş gıdalar ve fast-food tarzı beslenmelerden kaçınmak gerekir. Uyku düzeni vücut direncini sağlamada diğer önemli konudur. Özellikle okula giden çocuklarda geceleri geç saatte uyumak ve sabah erkenden kalkmak uyku düzensizliğine yol açıp vücut direncini düşürecektir.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber çocuklarda hareketsiz yaşam sonucu obezite riski de artmaktadır. Bağışıklık sistemi için çocukların park ve bahçelerde mevsimine bakmaksızın zaman geçirmeleri gerekmektedir. Gereksiz antibiyotik kullanımı da bağırsak mikrobiyotasına zarar vererek bağışıklığı düşürmektedir" dedi.

5e37d5075542851b80191b90.jpg

ÇOCUK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR?

Dr. Cömert, "Anne babalar arasında çocuklarına vitamin kullanıldığında, bağışıklığı güçlenecek gibi bir yanlış düşünce yerleşmiş durumda. Yukarda saydığımız durumlara dikkat etmeden vitamin kullanımının hiçbir anlamı yoktur. Vitamin kullanılacaksa da eğer öncesinde tetkik edilip eksiklik ne ise onun takviyesini yapmak gerek. Aksi halde vitaminlerin tümünün doğal sebze ve meyvelerden karşılanması en iyi yöntemdir" diye konuştu.

DENGELİ BESLENME

Çocuklar dengeli ve düzenli beslenmeli. Anne-babalar haftalık beslenmeye dikkat etmeli. Çocuk meyve yemiyorsa evde meyve suyu sıkılıp verilebilir ancak meyvenin kendisini yemesi daha iyi. Meyve de abartmadan tüketilmeli, çünkü meyvenin fazlası şekeri arttırıyor. Günde 2 porsiyon meyve tüketilebilir.

BEYİN İÇİN OMEGA-3

Ders çalışırken konsantrasyonun arttırılması için Omega-3 takviyesi alınabilir. Ancak bunu da hekime danışmak önemli.

BOL SU İÇİN

Çocuklara bilgisayar başındayken bir şeyler yedirmek yerine bol bol su içirilmeli. Su, hücreler arasındaki iletkenliği sağlayarak öğrenmeyi destekliyor.

ABUR CUBUR OUT, KURUYEMİŞ IN

Abur cubur bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız veya çok az tüketmeli, sağlıklı atıştırmalıklara yönelmelisiniz.

İki tam ceviz, badem ve fındık tüketilebilir. Kavrulmamış kuruyemişler tercih edilebilir.

PROTEİN OLMAZSA OLMAZ

Protein alımı çok önemli. Et ve kuru baklagillerde bunan protein dengeli olarak tüketilmeli, abartılmamalı.

YUMURTAYI İHMAL ETMEYİN

Her gün mutlaka yumurta tüketilmeli. Yumurta, bağışıklık sistemini güçlendiren çok önemli bir besin kaynağı.

GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Kahvaltı atlanmamalı, öğle yemeğinde ise sebzeye ağırlık verilmeli. Tost gibi gıdalarla geçiştirilmemeli, evdeyken mümkün olduğunca tencere yemeğine ağırlık verilmeli.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Çocuğunuzun öğün atlamaması çok önemli. Öğün atlamak daha sağlıksız beslenmeye neden olabiliyor çünkü.

UZAKTAN EĞİTİMDE MEKAN DEĞİŞTİRİN, HAVA ALIN

Online ders aralarında mutlaka tablet ve telefondan uzak durmalı, gözler ve tüm vücut dinlendirilmeli. Bir oyun oynanabilir, balkona çıkıp hava alınabilir ya da mutfakta bir şeyler hazırlamaya yardım edilebilir. Çocuklar ders aralarında hava alacakları ya da oda değiştirebilecekleri bir değişiklik yapsınlar. Günde en az 1 saat temiz hava almaları önemli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN