Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Kaç haftalık hamileyim? İşte gebelik hesaplama formülü

Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Kaç haftalık hamileyim? İşte gebelik hesaplama formülü

Gebelik hesaplama genel olarak son adet döneminin başlangıç tarihi, hamileliğin de başlangıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla hamilelik hesabı da son adet tarihine göre yapılır. Bu bağlamda yapılan hesaplamada; şu anki tarihten son adet tarihi çıkartılır ve sonuç yediye bölünür. Elde edilen sonuç gebelik haftasını temsil eder. İşte, hamilelik ay hesaplama yöntemi...

Kadınlarda yumurtlama zamanını ve döllenme zamanını belli bir zaman dilimine koymak mümkün değildir. Bu nedenle hamilelik günü belli olması için kadının son regl tarihi baz alınarak hesaplanma yapılır. Gebe olmanızdan şüpheleniyorsanız ilk önce son regl tarihinizi belirlemeniz gerekir. Bu tarih hamilelik başlangıcınız olarak belirlenir.

Fakat döllenme son regl tarihinizden 2 hafta sonrada olabilir. Gebelik durumunu regl dönemiyle hesaplamak istiyorsanız, öncelikle adet döngünüzün yirmi sekiz gün şeklinde olması ve düzenli olması gerekir. Eğer ki siz adet döngünüzün ve son adet tarihinizden emin değilseniz hamilelik için son adet tarihiniz size kesinlik vermeyecektir. Bu hesaplama kadının son regl tarihi ile belli olur.

BEBEĞİN DOĞACAĞI ZAMANI HESAPLAMA

Bebeğin doğacağı zamanı hesaplamada en kullanılan yöntemlerden biri NEGELE yöntemidir. Bu yöntem ile kadının son adet tarihine 7 gün eklenir ve 3 ay geri gidilir.

Örneğin, bir kadının son adet tarihi 10 Aralık 2018 olsun bebeğin doğacağı zaman:

10 Aralık + 7 =17 Aralık

Aralık (12. ay) - 3 ay = Eylül

2018 + 1 = 2019

Bebeğin doğacağı zaman: 17 Eylül 2019

İşte bu yöntem ile bebeğinizin dünyaya gözlerini açacağı zamanı öğrenebilirsiniz.

HAMİLELİK HAFTASI HESAPLAMA

Anne adayları gebe olduğuna dair şüphe duyduğunda çeşitli testler ile bunu doğrulamak ister. Ancak hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu öğrenmek için gerekli olan şey anne adayının son regl tarihini bilmesidir. Anne adayları eğer düzenli regl olup ve regl döngüsü 28 günde bir tekrarlıyor ise hamilelik haftası son adet tarihi baza alınarak hesaplanır.

Ancak anne adaylarının büyük bir çoğunluğu hamilelik haftasını eşiyle girdiği cinsel ilişkiyi baz alarak hesaplar fakat bu son derece yanlıştır. Bu hesaplama kadın doğum uzmanları tarafından şu şekilde hesaplanır. Regl kanamasının başlangıcı (reglin ilk günü) baz alınarak hesaplanır. Sebebi ise döllenme zamanının regl zamanından ortalama olarak 15 gün sonra olmasıdır. Yani asıl önemli olan son regl tarihidir.

4-7 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 1. ayını

8-11 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 2. ayını

12-13 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 3. ayını

14-17 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 4. ayını

18-21 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 5. ayını

22- 25 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 6. ayını

26-29 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 7. ayını

30-33 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 8. ayını

34-36 Haftalık gebelikler > Gebeliğin 9. ayını

40. Hafta gebelik > 9 ay 10 gününü

Gebelik haftası anne adayını son regl tarihini baza alınarak hesaplandığında yukarıdaki gibi haftaların aylara tekabül ettiği zaman dilimlerini görebilirsiniz.

GBELİK HAFTASI NASIL HESAPLANIR?

Hamilelik haftasını hesaplamada yapılması gerekenlerden biri son adet tarihinin başlangıç zamanı bilinmelidir. Hamilelik 40 hafta ve ya 280 gün sürer. Genel olarak hamilelik halk arasında 9 ay 10 gün sürdüğü söylenir. Nitekim doğrudur da. Fakat birçok anne adayları hamilelik haftasını hesaplamada zorlanırlar. Bunun nedeni hamilelik başlangıcını hangi zaman dilimini ele alarak hesaplamaları gerektiğini bilmemelerinden dolayı.

Çoğu anne adayı hamilelik başlangıcını eşiyle girdiği cinsel ilişkiyi hamilelik başlangıcı olarak kabul eder. Bu yanlış bir bilgidir. Anne adayları için hele bir de ilk gebelikse hamilelik durumunu anlamaları biraz zor olması normaldir. Gebelikten şüphelenen anne adayları kadın doğum uzmanına muayene olduktan sonra eğer hamilelik kesinleşirse hamilelik haftası için son adet tarihinin ilk gününü doktoruna bildirmesi gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN