Hamilelikte yüz ve el şişmesi neden olur? Şişlikler nasıl geçer? Hamilelikte şişliklere karşı doktor önerileri

Hamilelikte yüz ve el şişmesi neden olur? Şişlikler nasıl geçer? Hamilelikte şişliklere karşı doktor önerileri

Hamilelik sürecindeki çoğu kadın vücut şişlikleri ile karşı karşıya kalabilir. Bu durum karşısında ise şişliklerin neden oluştuğu ve bunun için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği merak edilmektedir. Biz de bu haberimizde konuya ilişkin detaylara yer verdik.

Ödem veya şişlik, vücut dokularında sıvı birikmesi ile karakterize olan akut tıbbi bir olaydır. Hamile kadınların birçoğunda bu durum görülmektedir. Hamile kadınların vücutları normalden daha fazla su tutmaktadır. Bu durumda da genel olarak eller, ayak bilekleri, bacaklar, yüz ve ayaklarda ödem meydana gelir. Bu durumun karşısına geçebilmek için bazı öneriler vardır. İşte doktorların şişlik ve ödeme karşı önerileri...

Tuz tüketimini azaltmak

Tuz, vücutta suyun tutulmasına neden olabilecek bir yiyecektir. Dolayısıyla fazla tuz tüketimi eklem şişliklerine yol açabilir. Özellikle de abur cuburlarda tuz oranı oldukça fazladır. Dolayısıyla hamilelik boyunca işlenmiş gıdalardan uzak durulması tavsiye edilmektedir.

Bol bol su tüketmek

Kadınların gebelik sürecinde günde minimum 8 ila 10 bardak su içmesi gerekmektedir. Ödem atmak için su tüketimi birinci yoldur.

Bacaklarınızı ve ayaklarınızı dinlendirin

Hamile kadınların günlük olarak ayaklarını ve bacaklarını dinlendirmeleri gerekmektedir. Ayakların masaya ya da herhangi yüksek bir yere dayanıp bel seviyesinin üzerinde tutulması gerekir. Bu sayede kan akışı hızlanacak ve ödem oluşumu engellenecektir.

Sıcaktan uzak durun

Hamilelik döneminde sıcak yerlerde yaşıyorsanız gündüz vakitleri dışarı çıkmamak doğru olacaktır. Eğer imkan varsa serin bir havız keyfi yapılması tavsiye edilir. Havuz yoksa da serin bir duş almak da şişliklere ve ödeme iyi gelecektir.

hamilelikte ödem

Soğuk kompres uygulaması yapın

Ödem azaltmak için ve ödemden kaynaklanan ağrıları hafifletmek için ellere, bacaklara, ayak bileklerine 10'ar dakika soğuk kompres uygulayın.

Hafif egzersizler yapın

Hamile kadınların uzun süre boyunca hareketsiz oturmamaları tavsiye edilmektedir. Sürekli oturmak, çok az hareket etmek ellerde, bacaklarda, yüz kısmında şişliklere ve ağrılara neden olabilir. Hafif tempolu yürüyüş yapmak en uygun egzersizlerden biridir. Bunun yanı sıra egzersizler kan dolaşımını artırarak kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Rahat kıyafetler giyin

Kadınların hamilelik döneminde dar kıyafetler giymeleri önerilmemektedir. Bunların yerine rahat, salaş kıyafetler giymek, rahat ayakkabılar tercih etmek, yüksek topuklardan uzak durmak daha doğrudur.

Sağlıklı beslenin

Beslenme programınızın meyve ve sebze ağırlıklı olması, potasyumu zengin olan gıdaların tüketilmesi ödem belirtilerini azaltır.

Takı takmamayı tercih edin

Gebelik döneminde yüzük, kol saati, bilezik gibi takılardan uzak durmak sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü bu takılar şişlik oranını artırabilir ve daha fazla ağrı çekmenize yol açabilir.

Doğru beslenin

Hamilelik boyunca sodyum miktarı yüksek olan yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra ödemi azaltacak potasyum içerikli gıdaları tercih etmek daha doğru olacaktır. Bu gıdalar arasında muz, kurutulmuş meyve ve kuruyemişler bulunur. Ayrıca kafein de ödeme yol açabileceğinden, kafeinli gıdalardan uzak durmalısınız.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN