Kralların sofrasından eksik olmayan besin! Biz yüzüne bakmıyoruz… 10 çeşit vitamin barındırıyor

Kralların sofrasından eksik olmayan besin! Biz yüzüne bakmıyoruz… 10 çeşit vitamin barındırıyor

Günümüzde yüzüne bakılmayan bu besin meğer asırlar önce kralların sofrasından eksik olmuyormuş. İçerisinde bulundurduğu 10 çeşit vitaminle her derde deva olacak özellikleri taşıyor. Antik çağlarda krallar bununla beslenirken biz adını bile bilmiyoruz. İşte vitamin deposu o besin…

Günümüzde adı bilinmeyen ama asırlardır var olan hatta asırlar önce kralların sofralarından eksik olmayan o yiyecek saymakla bitmeyen faydaları ile gündem oldu. Meğer içinde 10 çeşit vitamin bulunduruyormuş. İnsan sağlığına çok yararlı olan bu besin kralların, kraliçelerin, önemli insanların sofrasından asla eksik olmazken her derde deva olması ile ünlenmiş.

ANTİK DÖNEMDEN BU YANA HER DERDE DEVA

Kralların sofrasından eksik olmayan bu besinin adı “Perga”. Arıların bal yapmak amacı ile balmumu ve çiçek tozunun karışımından elde edilen bir gıda. Antik dönemde bu besin “kralların besini” olarak adlandırılıyordu.

besin.jpg

Özellikle de Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde perga çok önemli bir yere sahipti. Öyle ki bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Hatta yine antik dönemde askerler, sporcular tarafından dayanıklılıkları ve güçleri artsın diye de kullanılıyordu. Şimdilerde de alternatif tıp için önemli bir yere sahip olan perga, sporcuların sıklıkla tükettiği bir besin.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Vücuda enerji veriyor: Yorgunluğu azaltma özelliği olan perga, enerjiyi artırarak özellikle de sporla aktif olarak ilgilenen kişiler tarafından çok önemli.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Bağışıklık sistemine sağladığı yarardan dolayı vücudun hastalık direncini artırıyor. Dolayısıyla soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için perga tüketmek öneriliyor.

besin2.jpg

Antioksidan içeriyor: İçerisindeki antioksidanlar sayesinde vücutta oluşan serbest radikalleri yok ederek hücrelerin hasar görmesini önlüyor. Bu durum cilt sağlığına da iyi gelirken kanserden ve kronik hastalıklardan koruyor.

Sindirimi düzenliyor: Perga, kabızlık gibi sindirim sorunlarına da iyi gelmektedir. Öte yandan cilt sağlığını koruyarak cildin ihtiyacı olduğu vitaminleri ve mineralleri sağlar. Ayrıca, ciltteki iltihaplanmayı azaltır ve sivilce gibi sorunları önler.

Perga, bunların dışında tansiyonu dengeler ve kronik kabızlık oluşumunu engeller, laktik asit, K vitamini, B vitamini içerir.

CİLT YENİLENMESİNE YARDIMCI

Öte yandan kolesterole iyi gelirken zihinsel aktiviteyi de artırır. Hücre yenilenmesinde rol oynar, cilt sağlığını korur.

besin3.jpg

Pergayı düzenli tükettiğiniz takdirde yaşlanma karşıtı etkisini görebilirsiniz. Ayrıca menopoz belirtilerini en aza indirgerken yorgunluk ve bitkinlik ile mücadele etmenize yardımcı olur.

ARI POLENİNDEN DE YÜKSEK

Besin değeri arı poleninden yüksek olan perga, daha yüksek serbest amino asit içeriği ve kolayca asimile edilebilen şekerlerin varlığı nedeniyle daha sindirilebilir özelliğe sahiptir.

besin4.jpg

HANGİ VİTAMİNİ ARARSANIZ VAR

Perga, içerisinde A, B1, B2, B12, C, D, E, H, K vitaminlerini barındırır. İçerisinde toplamda on dört doymuş ve on bir doymamış yağ olmak üzere 25 yağ asidi bulunmaktadır. Yüksek seviyelerde alfa-linoleik, linoleik ve araşidonik varlığı nedeniyle yüksek düzeyde çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN