Kurban Bayramı öncesi beslenme uzmanından uyarı: Kalp hastası olanlar 'sakatat'a dikkat

Kurban Bayramı öncesi beslenme uzmanından uyarı: Kalp hastası olanlar 'sakatat'a dikkat

Kurban Bayramı öncesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kılınç, kalp ve kolesterol hastalarına sakatat uyarısında bulundu. Bu hastalıklara sahip kişilerin sakatat tüketmemesi gerektiğini söyleyen Kılınç, etin yanında da yüksek lif içeriğine sahip yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar da yoğun et tüketimine karşı uyarılarda bulunuyor. Tatlı tüketiminin de yükseldiği bu dönemde özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının karşı karşıya kaldığı risklere değinen Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, önerilerde bulundu.

Bir hastalığı bulunmayan bireylerin de beslenmesine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Kılınç, dikkatli olunmaması halinde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

'ET 24 SAAT DİNLENDİKTEN SONRA TÜKETİLMELİ'

Kılınç, “Öncelikle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Et 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir” dedi.

Etlerin büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp tek pişirimlik miktarlara bölünüp buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini ifade eden Havva Kılınç, “Buzdolabında eksi 2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmekte.

uzman.jpg
Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç

Etin dokuları arasında göremediğimiz yağlar vardır, bu yüzden bütün görünür yağlar temizlenmeli. Pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir. Kurban Bayramı’nın vazgeçilmesi kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Mangalda ya da kızartılarak pişirilen etlerde kanserojen maddeler artar, bu da her yaş grubundaki birey için risk oluşturur” diye konuştu.

'KOLESTEROL VE KALP HASTLARI SAKATAT TÜKETMEMELİ'

Sakatatların kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengin olduğuna dikkat çeken Kılınç tüketim konusunda ise şu uyarılarda bulundu:

“Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri gerekir. Et sindirimi oldukça zor bir besindir, fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. O yüzden et tüketimini öğle öğününde yapıp akşam öğününü biraz daha hafif geçirmek sizin için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Ayrıca, etin yanında sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek lif içeriğine sahip sebze, tam tahıllı ekmek, probiyotik yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de bu problemlerle karşılaşmamak için yardımcınız olacaktır.

'SÜTLÜ VE MEYVELİ TATLILAR TERCİH EDİN'

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. C vitamini içermediği için sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini de artırması nedeniyle daha yararlı olacaktır. Baklava başta olmak üzere yüksek miktarda yağ ve şeker içeren şerbetli-hamurlu tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için yapmanız gereken en önemli şey su içmektir. Özellikle sıcak yaz günlerine denk gelen bayram süresince de minimum 2-2,5 litre (10-12 bardak) su içtiğinizden emin olun.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN