Meme kanseri Türkiye’de artık ilk sırada

Meme kanseri Türkiye’de artık ilk sırada

Sonbaharın gelmesiyle enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığını söyleyen Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, “Havaların soğumasıyla birlikte daha çok kapalı alanlarda zaman geçirmemiz ve bu alanlarda çok fazla kişinin aynı anda bulunması önemli bir etken. Bu ortamlarda hasta bireylerle vakit geçirilmesi durumunda özellikle havalandırma koşullarını sağlayamazsak karşılaşılan virüs yükü fazla olacağı için bulaş riski artacaktır." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda en yüksek oranda ölüme yol açan meme kanseri, tüm kanserlerin yüzde 11,7’sini oluşturacak şekilde, artık ilk sıraya yükselmiş durumda” uyarısında bulundu.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ vesilesiyle bilgilendirme yapma gereği duyduğunu belirterek, “Kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda en yüksek oranda ölüme yol açan meme kanseri, tüm kanserlerin yüzde 11,7’sini oluşturacak şekilde, artık ilk sıraya yükselmiş durumda. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programları ile daha erken evrede teşhis edilebilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin tedavilerinde daha başarılı olunmakta, hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır” dedi.

Meme kanserinde en sık rastlanan belirtinin, ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi olduğunu aktaran Koca, yirmi yaşından itibaren her ay düzenli olarak kendini muayene etmenin önem arz ettiğinin altını çizdi. Tüm illerde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak, kanser taramalarına başlandığını kaydeden Koca, bu tarama programlarına Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin de dahil edildiğini, verilen hizmetlerin ücretsiz olduğunu belirtti.

SADECE YÜZDE 10’U KALITSAL

Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen Meme Kanseri Farkındalık Sempozyumu’nda konuşan Rektör Necdet Prof. Dr. Necdet Ünüvar da, “Bir kadının yaşam süresi boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 13 civarındadır. Araştırmalara göre, her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor ve bu sayı her yıl artmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Meme kanseri görülme sıklığının ve bu kansere bağlı ölüm oranlarının Türkiye’de de artış gösterdiğine dikkati çeken Ünüvar, “Yaşam tarzındaki değişiklikler yani geç doğum, hiç doğum yapmama gibi durumlar ile beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan hareketsiz yaşam ve obezite gibi sağlıksız koşullar da bu tür rahatsızlıkları arttıran nedenler arasında yer almaktadır” bilgilerini verdi. Ünüvar, meme kanserinin sadece yüzde 10’unun kalıtsal ve yüzde 90’ının ise farklı nedenlerle ortaya çıktığını dile getirdi.

RİSK 40 YAŞTAN SONRA ARTIYOR

Meme kanserine yakalanma riskinin 40 yaşından sonra arttığına ve ortalama görülme yaşının 51 olduğuna dikkati çeken Ünüvar, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan Ulusal Kanser Taraması sayesinde meme kanserine erken teşhis konulabilmektedir. Erken tanı konulmasıyla meme kanserine bağlı ölümlerin de önüne geçilebilmektedir” dedi. Farkındalığın artmaya başlamasıyla kanser taramalarının da arttığını kaydeden Ünüvar, bunun erken evrede kanser teşhisini sağladığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN