Sıcak havalarda içilen suda gizli tehlike! Uzmanlar uyardı: Kavurucu sıcakta bunu yapan hayatının şokunu yaşar

Sıcak havalarda içilen suda gizli tehlike! Uzmanlar uyardı: Kavurucu sıcakta bunu yapan hayatının şokunu yaşar

Hava sıcaklığındaki yükseliş sonrası uzman isimlerden uyarılar geldi. Su tüketimi hakkında gelen uyarılar milyonları endişelendirdi. Diyetisyen Nur Köse'nin açıklamalarına göre su tüketiminde aşırıya kaçmak vücutta mineral ve vitamin kaybına sebep olabileceğinin altını çizdi. İşte tüm detaylar...

Uzman isimlerden içme suyuna dair uyarılar yapılmaya başlandı. Hava sıcaklıklarındaki yükselişe dikkat çeken uzman isimler içme suyundan yola çıkarak tüm içecek ve gıdalarda gizli ya da görünüz bir şekilde suyun sıvı olarak tarif edildiğini belirterek tehlikelerden bahsetti.

Diyetisyen Nur Köse tarafından paylaşılan uyarılara göre sıvı tüketiminin yaz aylarında yüksek bir önem arz ettiğini belirtti. Hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılıyor.

0x0-yetersiz-su-aliminin-vucuda-zararlari-1503665772971.jpg

SU İHTİYACI HESAPLAMA

Diyetisyen Nur Köse'nin açıklamalarına göre günlük sıvı tüketimi gıdaların içerisindeki ve vücutta oksidatif süreçlerde metabolizma sonucu oluşan su ile karşılanır. İnsan vücudunda yer alan su miktarı ise yaş, cinsiyet, vücut kompozisyonuna (yağ ve kas dokusu miktarı) göre değişiklik sağlar.

Günlük olarak su ihtiyacının hesaplanmasına dair formül paylaşan Nur Köse açıklamalarında, "Sıcak havalarda fazla hareket edildiğinde, fazla proteinli ve tuzlu gıdalar tüketildiğinde, terleme ve idrarla birlikte sıvı kaybı artar. Enerji alımına göre yetişkinler için günlük su ihtiyacı, kişinin kilosu ile 30 mililitrenin çarpılmasıyla hesaplanabilir. Mesela 60 kilo olan biri günde 60x30 =1.800 mililitre yani yaklaşık 2 litre su tüketebilir. Yazın sıcak havalarda sıvı tüketimini artırmak için önceliğimiz mutlaka su olmalıdır. İhtiyacımız kadar suyu içtikten sonra da terle kaybettiğimiz mineraller için aşırıya kaçmadan sade maden suyu, ayran, süt, kahve ve çay içilebilir” sözlerine yer verdi.

hot.jpg

AŞIRI SU TÜKETİMİNDEN KAÇININ

Sıvı tüketimine dair uyarılar ve tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Nur Köse, sıvı tüketilmesinde yapılması gerekenleri de paylaştı. İnsan vücudu için büyük bir önem taşıyan sıvı tüketimi yaz sıcaklarında daha büyük bir önem taşıyor. Sıvı tüketiminin vücuttaki görevleri ve yapılması gerekenleri Nur Köse şu şekilde anlattı;

"Su ve diğer içecekler, vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Hayat için elzem öğe olan suyu temiz, sağlığı bozmayan kaynaklardan karşılamalıyız. İnsan gıda almadan günlerce yaşayabilir, ancak günlerce susuz yaşamak imkansızdır. Emzirme döneminde sıvı tüketimi artırılmalı, günde 700 mililitre/1 litre sıvı eklenmelidir. Özellikle ishal durumunda su, tuz ve şeker karışımı sıvı, hayat kurtarıcıdır. Aşırı su tüketimi de vücutta mineral ve vitamin kaybına sebep olduğundan bundan sakınılmalıdır. Su, hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması; vücut ısısının düzenlenmesi, yediğimiz gıdaların sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasını sağlar”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN