Son yıllarda kullanımı artıyordu: Antidepresanlar duyguları köreltiyor

Son yıllarda kullanımı artıyordu: Antidepresanlar duyguları köreltiyor

Psikolojik rahatsızlıklarla mücadele eden insanların sıklıkla başvurduğu antidepresanların yeni bir yan etkisi ortaya çıktı. Yaygın olarak kullanılan antidepresanlar, ilaçların olası yan etkileri hakkında yeni bilgiler sunan araştırmaya göre "duygusal körelmeye" neden oluyor.

Son yıllarda dünya genelinde kullanımı artan antidepresanlarla ilgili çalışma, ilaçların tek başına duygusal körelmeye neden olabileceğini öne sürüyor. Neuropsychopharmacology dergisinde yayınlanan çalışmada, katılımcılara bilişsel testler yapılmadan önce en az 21 gün boyunca antidepresan, essitalopram ve plasebo verildi.

Çalışmaya katılan 66 gönüllü arasında ilaç kullanan bazı kişiler duygusal olarak donuk hissettiklerini veya artık hiçbir şeyi zevkli bulmadıklarını bildirdi.

‘FAYDALI OLDUĞUNA ŞÜPHE YOK’

Çalışma, sağlıklı gönüllülerin yüzde 60’ı, üç hafta boyunca bir seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSGİ) ilacı aldıktan sonra pozitif ve negatif durumlara daha az duyarlı hale geldiğini buldu. Olumsuz duyguların köreltilmesi, ilaçların insanların depresyondan kurtulmasına nasıl yardımcı olduğunun bir parçası olabilir, ancak ortak bir yan etkiyi de açıklayabilir.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Barbara Sahakian, "Bir bakıma, kısmen bu onların çalışma şekli olabilir. Depresyon yaşayan insanların hissettikleri duygusal acının bir kısmını alıyorlar ama ne yazık ki zevkin bir kısmını da alıyorlar. Bulgular, hastaların ilaçları hakkında daha bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olabilir, ancak birçok hasta için antidepresanların faydalı olduğuna şüphe yok" dedi.

Dikkat ve hafızayı değerlendirenler de dahil olmak üzere neredeyse tüm testlerde ilaç hiçbir fark yaratmadı. Sahakian, "İlaç bilişsel sisteme olumsuz bir şey yapmıyor. Bu açıdan bakıldığında çok iyi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN