Uzmanlardan ‘Türkiye’de de hastalık görülme sıklığı artıyor’ uyarısı: Hareketsiz bir yaşam diyabete davetiye

Uzmanlardan ‘Türkiye’de de hastalık görülme sıklığı artıyor’ uyarısı: Hareketsiz bir yaşam diyabete davetiye

Diyabet hastalığının görülme oranı günden güne artarken, dünyada her 5 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye’de de artışa geçen diyabet hastalığı toplum sağlığını tehdit ediyor. Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekçi, çok sık su içme, sık idrara çıkma ağız kuruluğunun tüm diyabet türlerinde en sık görülen belirtiler olduğunu söyledi.

Hareketsiz bir yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları yaygınlaşırken, bu durumun neden olduğu en önemli hastalıkların başında diyabet geliyor. Kandaki şekerin kontrol altında tutulmasını sağlayan insülin hormonunda meydana gelen sorunlar tip 1 ve 2 olarak iki farklı diyabet hastalığına neden olabiliyor. Toplumda ‘şeker hastalığı’ olarak da bilinen diyabet, her geçen gün tüm dünyada hızlı bir şekilde artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2021 verilerine göre, dünyada her 5 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle yaşamını yitiriyor, toplam 537 milyon kişi diyabetle yaşıyor.

Diyabet hastalığının toplum sağlığı için önemli bir tehdit olduğuna vurgu yapan Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekçi, ’’ Diyabet hastaları bu hastalıkla ömür boyu yaşamayı ve onu kontrol etmeyi öğrenmelidir. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, ideal kiloda olmak, sağlık kontrollerinin düzenli yapılması dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasındadır’’ dedi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de diyabet hastalığının görülme oranı günden güne artarken, diyabette en sık görülen belirtilere değinen Doç. Dr. Dilekçi, ’’Tüm diyabet türlerinde en sık görülen belirtiler çok sık su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok yemek yeme, çabuk yorulma, ayaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma ve iyileşmeyen yaralardır. Diyabet erkeklerde cinsel isteğin azalmasına, performans düşmesine ve sertleşme problemlerine de yol açabilir’’ dedi.

Diyabet için risk faktörlerini belirten Doç. Dr. Dilekçi, ’’Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve gençlerde görülür. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda ortaya çıkar ve kilolu bireylerde görülür. Tip 2 diyabette genetik yatkınlık söz konusudur. Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri yüksekliği dışında yüksek kolesterol ve hipertansiyon sık görülen durumlardır. Gebelik diyabeti geçiren bireylerin ileriki yaşamlarında tip 2 diyabete yakalanma riski artar. Özellikle kontrolsüz diyabet vücutta pek çok hasar oluşabilir. Kalp-damar hastalıkları, nöropati (sinir tutulumu) böbrek fonksiyonlarında bozulma, görme kaybı, işitme kaybı, ayaklarda iyileşmeyen yaralar, bakteri ve mantar enfeksiyonlarında artış ve depresyon en sık görülen komplikasyonlar arasında’’ ifadelerini kullandı.

‘OBEZİTE OLMASAYDI TİP 2 DİYABET OLMAZDI’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, Türkiye’nin obezite sıklığı açısından Avrupa’da birinci olduğunu belirterek, “Türkiye’de her 3 kişiden birinde obezite, birinde ise kilo fazlalığı mevcuttur” dedi. Sönmez, obezitenin kendi başına bir hastalık olduğunu ve pek çok kronik hastalığın da ortaya çıkmasının nedeni olduğunu söyledi. Türkiye’de erişkin diyabet vakalarının yüzde 90’ında kilo fazlalığı ve obezite olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sönmez, “Eğer obezite diye bir sorunumuz olmasaydı Tip 2 Diyabet diye bir sorunumuz da olmazdı. Ülkemizde Tip 2 Diyabet dışında da hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, astım, uyku apnesi, depresyon, kanser ve eklem romatizması ve daha birçok hastalığın zemininde kilo fazlalığı bulunuyor. Obeziteyle mücadele ülkemiz için çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN