Yazın besin zehirlenmelerine karşı bu kurallara dikkat! Süt ürünlerini asla sıcakta bekletmeyin

Yazın besin zehirlenmelerine karşı bu kurallara dikkat! Süt ürünlerini asla sıcakta bekletmeyin

Sıcak havalarda yayılımı artan enfeksiyonlardan basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Çağ, hijyenin önemine dikkati çekti. Besin zehirlenmelerine karşı özellikle süt ve süt ürünleriyle hazırlanan gıdaların sıcakta bekletilmemesi, mantar enfeksiyonlarına karşı denizde ve havuzda ortak havlu kullanılmaması tavsiyelerinde bulunan Çağ, bugünlerde ateş, bulantı, ishal gibi belirtilerin ciddiye alınmasını söyledi.

Yaz aylarında yaygın görülen enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulunan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Çağ, artan sıcaklığın bazı mikroorganizmaların üremesine uygun ortam oluşturduğunu söyledi. Çağ, bunlardan bazılarını akut gastroenterit ve besin zehirlenmesi, solunum yolu, vektörlerle bulaşanlar, havuz ve kirli denizin yol açtığı ve seyahat ile ilişkili enfeksiyonlar şeklinde sıraladı.

YİYECEKLERİ SICAKTA BEKLETMEYİN

Prof. Dr. Çağ, akut gastroenterit ve besin zehirlenmesinde birtakım virüsler, bakteriler ve parazitlerin etken olabileceğini anlatarak, özellikle sıcak havada açıkta bekletilmiş, hijyenik olmayan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin risk faktörü olduğunu aktardı. Bu açıdan, süt ve süt ürünleriyle hazırlanan dondurma, kremalı pasta ve mayonezli ürünlerin daha riskli olduğunu belirten Çağ, akut gastroenterit ve besin zehirlenmesinin belirtilerini bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal olarak sıraladı.

DENİZDE HAVLUYU ORTAK KULLANMAYIN

Yaz aylarında temiz olmayan havuz ve denizlerin idrar yolu, mantar ve göz enfeksiyonları ile orta kulak iltihabına neden olabileceğine dikkati çeken Çağ, cilt mantar enfeksiyonlarının havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması sebebiyle kişiden kişiye bulaşabildiğini, genital mantar enfeksiyonlarını oluşturan risk faktörlerinin ise deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayoyla kalınması, çok dar ve terletecek kıyafetler olduğunu dile getirdi.

MAYONUZ ISLAK KALMASIN

Su kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için alınabilecek tedbirlerden de bahseden Çağ, “Havuzun temizliğinden emin olunamıyorsa deniz suyu kirli görünüyorsa buralarda yüzmemek gerekir. Sudan çıkar çıkmaz ıslak mayo, kuru mayoyla değiştirilmelidir. Havlu gibi kişisel eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Çok terletecek, dar ya da sentetik kıyafetler tercih edilmemeli, terlendiğinde en kısa zamanda kıyafet değiştirilmelidir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çağ, ayrıca kene ısırmasının KKKA ve Lyme hastalığına, sivrisinek ısırmasının ise Batı Nil Virüsü’nün bulaşmasına neden olabileceğini ifade ederek, KKKA’nın ateş, bulantı, kusma, kas ağrısı ve kanama, Batı Nil Virüsü’nün ise ateş, karın ağrısı, ishal, döküntünün ve şuur değişikliği belirtiler gösterdiğini kaydetti.

YEŞİL ALANLARA KORUNAKLI GİDİN

Prof. Dr. Çağ, kene ve sivrisinek ısırmalarına karşı şu önlemleri aktardı:

“Kırsal alanlara giderken pantolon paçalarının üzerine çorapların çekilmesi, keneyi görmeye yardımcı olması açısından açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi, böcek kovucu ilaçların kullanılması korunmada etkili yöntemlerden. Kırsal alandan döndükten sonra kene kontrolü yapılmalı. Kene tutulması tespit edilirse çıkarılması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Özellikle akşam ve gece vakitleri beslenen sivrisineklerden korunmak için uyurken vücutta açık bölge bırakmamalı, sinek kovucu ürünler kullanmalı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN