Android 16’ya yapay zeka destekli bildirim yönetimi geliyor: Bildirimleri kategorize edecek

Android 16’ya yapay zeka destekli bildirim yönetimi geliyor: Bildirimleri kategorize edecek

Google, Android 16 ile birlikte yapay zeka destekli yeni bir bildirim sistemini devreye alıyor. “Notification Organizer” adı verilen bu özellik, bildirimleri otomatik olarak sınıflandırıp sessize alarak kullanıcı deneyimini iyileştirecek.

Google, Android 16 ile birlikte bildirim yönetimini yapay zeka desteğiyle yeniden şekillendirecek yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. “Notification Organizer” adı verilen bu özellik, kullanıcı bildirimlerini otomatik olarak kategorilere ayırarak hem daha düzenli hem de daha sessiz bir bildirim deneyimi sunmayı hedefliyor.

YAPAY ZEKA BİLDİRİMLERİ KATEGORİLERE AYIRACAK

resim-2025-07-08-171147970

Yeni sistem, gelen bildirimleri dört ana başlık altında gruplandıracak: promosyonlar, haberler, sosyal bildirimler ve öneriler. Gmail’in e-posta filtreleme sistemine benzer bir şekilde çalışan Notification Organizer, bildirim içeriklerini analiz ederek uygun kategoriye yerleştiriyor. Bu sırada, ilgili bildirimler otomatik olarak susturulup gruplanmış biçimde gösterilecek.

ANDROID 16 QPR1 GÜNCELLEMESİYLE GELMESİ BEKLENİYOR

Sistemin, Android 16’nın ilk büyük güncelleme paketi olan QPR1 ile birlikte kullanıcılara sunulması planlanıyor. Yapay zeka motoru, Google’ın Android System Intelligence servisi aracılığıyla çalışıyor. Bu servis, Android’in açık kaynaklı sürümüne dahil olmadığından, özelliğin tüm Android 16 cihazlarında bulunması beklenmiyor. Özellik sadece bu hizmeti destekleyen cihazlarda aktif olacak.

resim-2025-07-08-171243747

KULLANICI KONTROLÜ DE SUNULACAK

Google, bu sistemi ilk olarak Pixel 8 Pro üzerinde test ediyor. Android 16 QPR1 Beta 2 sürümünde yer alan ayarlar sayfası sayesinde kullanıcılar, belirli uygulamaların bu otomatik sistem dışında kalmasını sağlayabiliyor. Böylece önemli bildirimlerin yanlışlıkla gizlenmesinin önüne geçiliyor.

Ayrıca sistemin her uygulamayı kapsayacak şekilde genişletilmesi, yapay zekanın farklı içerikleri analiz ederken hata yapabileceği olasılığını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle bazı sınıflandırma hataları yaşanabileceği şimdiden vurgulanıyor.

PIXEL TELEFONLARA ÖZEL BAŞLAYABİLİR

Google’ın yeni bildirim sistemini öncelikle Pixel cihazlara sunması bekleniyor. Özelliğin Pixel 10 serisi ile duyurulup, daha sonra Pixel Drop güncellemeleriyle eski modellere de gelmesi olası. Ancak sistemin çalışması için Gemini Nano gibi cihaz içi yapay zeka modellerine ihtiyaç duyup duymadığı henüz netleşmiş değil. Bu da özelliğin hangi cihazlara ulaşacağını belirsiz hale getiriyor.

Henüz kullanıcı arayüzü resmi olarak tanıtılmamış olsa da, sistemin aktif olarak geliştirildiği ve bazı beta sürümlerde gizli olarak yer aldığı doğrulanmış durumda. Ayarlar menüsünde keşfedilen kontrol paneli, Notification Organizer’ın Android deneyimini köklü biçimde değiştirecek potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN