AK Parti'nin Milli Takım Marşı niye olmamış?

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Faruk Acar kusura bakmasın ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlattığı Milli Takım Marşı olmamış.

Amaç güya Milli Takım’a ve taraftara coşku vermekti, bu klipteyse seçmene parti propagandası yapılıyor.

Daha önce yapılan marşlara da mı bakmadınız?

2002 Dünya Kupası için Tarkan’ın hazırladığı marş hâlâ dillerde. Bir Oluruz Yolunda, diyordu. Milleti ayrıştıracak siyasi, dini, etnik, ideolojik hiçbir sembol kullanmamıştı. Gayet yalındı, birleştiriciydi, futbolculara ve taraftara sesleniyordu.

2026 Dünya Kupası için Sinan Akçıl da bir marş besteledi. “Türkler Geliyor” adında bir pop mehterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dinleyip beğenmişti. Futbol Federasyonu paylaşmıştı.

“Kızmazsanız o marşı beğendim” başlığıyla yazmıştım.

Sinan Akçıl’dan daha kötü bir Milli Takım Marşı bekliyordum. Umduğumdan iyi çıkmıştı.

Herkes onun eserini 24 yıl önceki Tarkan’ın marşıyla kıyaslıyordu, talihsizliği buradaydı.

Bense İletişim Başkanlığının 6 yıl önceki Kızılelma Marşı’yla kıyaslıyordum, onun yanında şaheser kalırdı.

MHP’NİN MARŞINDA YOK BU PARTİZANLIK

Kızılelma Marşı 2020’de, Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümünde çıkarılmıştı. Sözüm ona ümmetin ve turanın marşıydı. Kafası karışıktı, ne dediği belirsiz bir fikir bulamacı. Hem ırk milliyetçisi hem din ümmetçisi...

Evet, Sinan Akçıl’ın marşı, Tarkan’ınki kadar yalın, birleştirici ve futbola odaklı değil. Siyaset tribünlerine de selam çakıp göz kırpıyor. Maça takım motive etmek yerine, dünyayı fethe ordu çıkarıyormuş havasında.

Bakın, yine de Akçıl’ınki, Kızılelma Marşı’ndan çok daha sade ve kendi içinde tutarlı. Din, ırk üstünlüğüne göndermeleri olmakla birlikte, daha az sembol ve duygu karmaşasına boğmuş. Öyle top, tüfek, asker, cenk görüntüleri de kullanmamış. Klibinde al bayrağımız var, hiçbir partinin amblemi yok. Sadece futbol, tribün ve taraftar gösteriliyor.

Dünya Kupası’nda Milli Takım’ımıza motivasyon, tribünlerimize coşku verecek ikinci marş farklı mıydı? Hayır. Semicenk’in de derdi, müzikten çok mesaj. Onun bozkurtlu dombrası da stat tribünlerinden çok siyasi tribünlerin amigoluğuna oynuyor.

Fakat Semicenk dahi “Tek Bilek Tek Yürek Türkiye’m” koydu adını. Milli Takım’ın arkasında bir olmaya çağırıyor. Futbol marşına siyasi çağrışım soksa da partizanlığın gözünü çıkarmıyor, ayrılık gayrılığa kışkırtmıyor, parti amblemine filan klipte yer vermiyor.

Yahu, inanır mısınız, MHP lideri Bahçeli’nin talimatıyla ülkücü Ahmet Öngel’in hazırladığı Milli Takım Marşı hepsinden daha sade, hepsinden daha futbola siyaset karıştırmaktan uzak.

Gözlerim yanıltmıyorsa Öngel’in klibinde bozkurt işaretine dahi rastlamadım. “Arkanızdayız, Bizim Çocuklar” adlandırması da derdini anlatıyor. Müziğinde mehter zurnasıyla davulu duyuyor ama klibinde futbolcular ve al bayraklı taraftarlardan başka bir şey görmüyorsunuz. Nerede kaldı MHP amblemi, parti sembolü koymak....

ACAR'IN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Peki, AK Parti’nin Milli Takım Marşı öyle mi? Diğer marş ve klipler için söylediklerimizi, onun için de söyleyebiliyor muyuz?

Marşın adı, “Siz Hepiniz, Biz Türkiye”. Müzik orijinal değil, bir türküden toplama. Klipte takım, taraftar ve futboldan çok TOGG, İHA, füze, savaş uçağıyla gemileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüntüleri öne çıkıyor. Sonunda da AK Parti amblemiyle bitiyor zaten.

Milli Takım’ın X hesabından AK Parti’ye teşekkürle yayınlanınca tepki çekti.

Faruk Acar’ın tepkilere tepkisi, meseleyi anlatıyor esasen. Şöyle köpürüyor:

“Başka bir ülkenin vatandaşı mısınız da Türkiye’nin başarılarından, savunma sanayiindeki atılımlarından ve millî kazanımlarından rahatsız oluyorsunuz?... Şarkıda da geçtiği üzere; Siz Hepiniz, Biz Türkiye!”

Sormazlar mı; asıl dert Milli Takım’dan siyasi güç ve destek devşirmek değil de Milli Takım’a destek verip milleti arkasında birliğe, beraberliğe çağırmaksa... Kendi insanınıza karşı bu ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı dilin sizde, parti ambleminin klibinizde işi ne?

Futbola partizan propaganda karıştırmamış, bir çuval inciri berbat etmemiş, Kızılelma Marşı’ndan daha tutarsız bir iş çıkarmamış gibi. Üste tüy dikmek, dedikleri bu işte.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.