Aslan’ın korku tüneli

Fatih Terim geçen sezon santrforlarının sakatlanmasının ardından 4-6-0’ı denemişti. Santrforsuz o maçlar Galatasaray’ı şampiyonluk yarışından koparan faktörlerden biri olmuştu. Dün de Falcao’nun fiziksel, Diagne’nin düşünsel yokluğunda Terim, Babel’i şeklen ileride bırakan santrforsuz bir oyunu tercih etti. Bu farklı taktik Sivas deplasmanında tuttu. 

Santrforsuz oyunun tutması sadece taktiğin ve uygulanma şeklinin başarısından kaynaklanmıyordu. Avrupa kupalarının maç trafiği Sivasspor’a yorgunluk olarak yansımıştı. Ev sahibi ekip topun kontrolünü Galatasaray’a bıraktı. Bu, büyük bir hataydı. Sahada, sezon başındaki o etkili oyunu sergileyen usta ayaklar vardı, üstelik hepsi aynı anda oyundaydı. Hal böyle olunca, ilk yarı yüzde 65 ile topa hakim olan Galatasaray rahat rahat top çevirdi, maçı istediği gibi kontrol etti. Tek sorun görsel olarak göze hoş gelse de bu sistemde golü bulma sıkıntısıydı. Bu noktada da Galatasaray’ın çilingiri Belhanda devreye girdi.  

İlk yarıda kaleyi bulan tek şutuyla gole ulaştı Galatasaray. Bu gol usta işi bir atakla geldi. Emre Kılınç, üç kişiden sıyrıldı, Feghouli gelen pası bekletmeden boştaki Belhanda’ya bıraktı, o da çok şık bir tek vuruşla tabelayı değiştirdi. Galatasaray ilk devrede topa sahip olduğu için kalesinde fazla sıkıntı da çekmedi. Tek hatası taç atışında Sivasspor santrforunu boş bırakmasıydı. Marcao, Kayode’yi kaçırmasında hatasını kapatmak için daha büyük hata yaptı ama kazanılan penaltının Fajr tarafından direğe nişanlanması Galatasaray açısından şans dakikasıydı. 

Maçın ikinci yarısı Arda’nın şık golüyle başladı. Bu golde de akıl dolu pası veren Belhanda’nın imzası vardı. Skorun 2’ye gelmesi Sivasspor’un direncini kırdı ve oyuna ortak olamadı. Rıza Çalımbay, kalabalık Galatasaray orta sahasının hakimiyetini kırmayı denedi. İkinci yarının ortalarına doğru yaptığı değişikliklerle takımı canlandırmayı da başardı. Topu Galatasaray’dan almak ve 3. bölgede baskı yapmak Sivasspor’u maça ortak etti. Caner Osmanpaşa’nın golüyle de önemli bir fırsat yakaladı. Son bölümde roller değişmişti. Bu dakikalarda Galatasaray’ı tatsız bir sürprizden kurtaran isim kaleci Okan oldu. 

Galatasaray’da Belhanda 1 gol, 1 asistle santrforsuz sistemin başarısındaki en önemli isimdi. Fatih Terim tarafından serbest oynatılan Arda Turan, sol çizgideki performansının çok ötesine çıktı. Feghouli biraz gönülsüzdü ama kalitesi bile topa hakim olunan anlarda fark yaratmaya yetti. Taylan çizgisini koruyan isimdi. Fatih Terim son 10 dakikadaki değişikliklerle Sivasspor’un baskısını kırmayı denedi. Skor üstünlüğü olmasına karşın Diagne’yi oyuna alarak santrforlu oyuna döndü ve topu ileride tutmaya çalıştı. Bu taktiksel değişiklik pek de işe yaramadı. Galatasaray’ın şansı Sivasspor’un ikinci golü bulamamasıydı. 

Sonuç olarak Galatasaray, Sivas’taki kritik galibiyetle zirveye ortak oldu ama son bölümde girdiği korku tüneliyle önemli bir ders de aldı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.