Galiptir bu yolda mağlup

Üçüncü dakikada gelen gol, bizim jenerasyon için çocukluğumuza kadar inilmesi gereken psikolojik sorunlarımızı gün yüzüne çıkardı.

“Yine mi?” dedi bizim jenerasyon. “Yine mi 8-0...”

Dünya değişiyor, futbol değişiyor, kader değişmiyor mu yoksa?
Premier Lig'in gol kralı Harry Kane bizi bizden aldı, 90 öncesi Türk futbolseverinin ruh haline tekmeleyiverdi. O ruh girdabından -bilen bilir- çıkmak da öyle kolay bir şey değildir. Şahsen ben o tekme ile “Kaybetmişlik” girdabında tepeüstü yol almaya başlamıştım. Ki bu Milli Takım'a yürekten inanıyordum, hatta Fransa'da “kupa” bekliyordum.

Neyse ki sahadaki futbolcular “Bizim jenerasyon”dan değildi. Özgüven duvarları ilk tekmede yerlebir olmadı. Kısa sürede toparlandılar. Önce maça ortak oldular, ardından da İngiltere'ye resmen meydan okudular. Eskilerin pek meşhur bir başlığı vardır. Galiptir bu yolda mağlup... Sonuç kötü ama gidişat iyiyi anlatır.

Bence bu maç da öyle sayılmalı. İngilizlerin ilk golünün ofsayt olması, yediğimiz ikinci golde İsmail'in olmayacak hatası nedeniyle değil bu görüşüm. Millilerin ortaya koyduğu futbol için. Bir kere psikolojik olarak sağlam bir takımız. 3.dakikada gelen gol paniğe yol açmadı,etkilemedi bile. İkincisi ve daha önemlisi fiziksel olarak diri kaldık, ezilmedik.

Ezilmek ne kelime, belli bölümlerde net üstünlük de kurduk. Hem de deplasmanda (Bu İngiliz korkusu bizim jenerasyona nasıl işlediyse artık. Her şey teselli vesilesi). Sonuç olarak sahada kendine güvenen, fiziksel olarak güçlü ve iyi futbol oynayan bir Milli Takım vardı. Üstelik Arda, Burak gibi iki önemli yıldızın yokluğuna karşın. İddia ediyorum, Euro 2016'ın en iyi orta sahası bizde. Arda, Selçuk, Oğuzhan, Volkan, Hakan, Olcay... Say say bitmiyor.

Savunmada biraz sıkıntı var ama şampiyonluk yolunda en büyük açmaz forvette. Burak'ın sakatlığı bizi Cenk Tosun'a “mahkum etmiş” durumda. Beşiktaş'ın yedeği, Milli Takımın ası olarak ne kadar taşıyıcı olabilir? Diyelim Milli Takımı sırtladı ama Euro 2016 uzun bir turnuva ve Cenk'in alternatifinin olmaması da ciddi bir sıkıntı gibi duruyor.

Eğer Türkiye, EURO 2016'da şampiyon olamazsa bu ileri hattaki eksiğimizden kaynaklanacakmış gibi görünüyor. Son parantez Fatih Terim'e. Maçta şahingözü denen gol çizgisi teknolojisi kullanıldı ama 4.hakeme golün ofsayttan atıldığını gösteren bir teknoloji henüz UEFA tarafından tanınmadı. Terim kızmakta haklı olabilir ama yaptığı hareketin tuhaf olduğunu da görmesi gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.