Güneş batıdan batar

Türk futbolunda yabancı tartışması var ya gündemimizde, Milli Takım da sahaya 9 yabancıyla çıktı bir bakıma. Şenol Güneş’in ilk 11 tercihinin sadece 2’si ‘süper’ olan ligimizdendi. Güneş, Lille’i şampiyon yapan üçlüyü, İtalya Ligi’nin yabancısı olmayan Merih Demiral ve Hakan Çalhanoğlu’nu sahaya sürmüştü. Geriye oyun planı kalıyordu. İşte orası biraz sıkıntılıydı.

Şenol Güneş, uzun süredir yenilmeyen, kolay kolay gol bile yemeyen İtalya’dan belli ki biraz ürkmüştü. İleride basmayan, topu rakibe bırakan ve savunmada kalan bir oyun planını uygulamayı tercih etti. Defans ve orta sahanın birbirine yakın oynaması, savunmanın çakılı kalması, İtalyanlara pozisyon vermemizi engelledi ancak Milli Takım da pozisyon üretemez hale geldi. Durum böyle olunca ortaya Milli Takım açısında mahkum bir ilk 45 dakika çıktı. Kenan, Yusuf, Ozan, Hakan’dan oluşan orta sahamız topun önünde durmaktan oyun kuramadı. Milliler organize atak yapamaz hale geldi, oyuna bir türlü giremedi.

İlk maça bir puanla başlama stratejisini kabul ettiği anlaşılan Şenol Güneş, ikinci yarıya Yusuf- Cengiz Ünder değişikliği ile başladı. Cengiz ile topu kaleden biraz daha uzak tutmayı planlıyordu, oyun planını değiştirmeyi değil. Ancak İtalyanların baskısının sıkıntı yaratacağı ortadaydı. Berardi’nin ortasında Merih’in kendi kalesine attığı gol Şenol Güneş’in “Savunmada kalalım, bir puanı alalım” stratejisinin çöküşüydü.

Kötü olan ise teknik adamın planının çökmesi değil, boşa çıkan oyun planının yerine yenisini koyamamaktı. 1-0’dan sonra Millilerin beraberlik golüne yönelik bir sisteme geçmesi, oyun kalitesini yükseltmesi gerekirdi. Ki bu oyunları Fransa, Hollanda maçlarında görmüştük. Ancak dün bu ışığı veren bir plan ve bir takım yoktu. Immobile’nin golü, inancını yitirmiş Milli Takımın teslimiyet anıydı. Insigne de maç boyu denediği vuruşlarından sonunda bir gol üretti ve ortaya farklı bir skor çıktı.

En önemli gol umudu 36 yaşında Burak Yılmaz olan, Burak’ı ileride rahatlatacak çoklu hücumlar gerçekleştiremeyen bir Milli Takım için Euro 2020 kolay geçmeyecek gibi. Millilerin gruptan çıkması için Kenan’ı sağ beke yardım ederken değil, rakip son çizgisinde görmek, Yusuf, Hakan gibi uluslararası yıldızlarımızı etkili kullanmak gerekiyor. Yoksa Galler ve İsviçre maçları da ah’larla vah’larla geçebilir. Güneş, batıdan battı dün gece ama cesur bir oyun planı ile doğudan, Bakü’den yine doğurabilir. Tabii hücum kadrosu ile savunma yapmaya çalışmamak şartıyla.

YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum