Hayaller için emek gerekir

Arsene Wenger Türkiye’yi sürpriz ülke olarak niteledi ama o sözlerinde Hırvatlara daha geniş yer verdi. Haksız da değildi. Eski Yugoslav ekolünün mirasçısı Hırvatların 17 oyuncusu Avrupa liglerinde top koşturuyor. Real’in, Barça’nın oyun kurucusu, Juventus’un golcüsü onlarda. Bizim ise İnter’e giden Caner’i de sayarsan 6 futbolcumuz Avrupa liglerinde.

Uluslararası başarı devamlılığında, tecrübede bizden iyiler. Terim de buna vurgu yaptı zaten maç öncesi. Milliler için Euro 2016’nın belki de en önemli maçıydı Hırvat maçı.

Şahsen beraberliğe razı duygularla maça giderken stada akan binlerce Türk’ü ve inancını görünce acaba fazla mı tedirginim diye düşündüm ister istemez.

Euro 2008’de statta Hırvat taraftar üstünlüğü vardı ama bu kez stat bizimdin. Peki saha da bizim olacak mıydı?

Fatih Terim Cenk’i tercih etmiş, Oğuzhan’ı hemen arkasına yerleştirmiş, Selçuk’un yanına da Ozan’ı monte etmişti. Oğuzhan’ın yanlarında Arda ve Hakan vardı. Bu kurgu takıma ileride ilk yarıda bir fark yaratamadı. 28. Dakikada Ozan’ın kafa vuruşu ilk yarıdaki en net pozisyondu ama yanlış adamdı buluşan, Cenk olsa tabela hemen değilirdi, o kadar netti.

İlk yarıda korku savunma göbeğiydi. Mehmet Topal ve özellikle Hakan Balta sağlam durdu ama bekler çözüldü. Hele Caner, maç eksiğinin faturasını ödedi, bir ara onun hattı koridor oldu. İlk 45 dakikada Milliler takım futbolu oynamaktan uzaktı ve Modric’in golü soyunma odasına giderken kaygı eşiğini yükseltti. Ya da takımı kendine getirir umudu da verdi. Hayaller ‘Biz demeden bitmez’ gerçekler ‘Bunun için emek ister’. İşin açıkçası Oğuzhan-Volkan Şen değişimi de ‘otomatik pilot’taki takımı ateşleyemedi. 50-55 arası Hırvatlar Srna ile iki pozisyonu değerlendirse maç farka gidebilirdi.

Terim radikal bir kararla Arda’yı çıkardı, Burak’ı aldı. Hemen ardından da 18’lik umudumuz Emre Mor’u. Ama takım yine kendine gelemedi. Bu arada Hırvatların ikinci şutu direkten döndü. Bizim kaos futbolu belli bir düzen içinde oynayan Hırvatlara sökmedi. Arkamda oturan taraftar maçı özetledi: Adamlar hamur açar gibi oyun açıyor... Ulusal marşlarda bizimkilerin Hırvatları sessizce dinlemesi bir gelişim şüphesiz. Ama bu kez Hırvatlar bizim marşı ıslıkladı. Bir ayrıntı da Terim’in isminin anonsta futbolculardan fazla alkış almadıydı ki bu başka bir ülkede söz konusu bile olamaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.