Katliamdan önce son çıkış...

Türkiye seyircisiz derbi ile 2007-08 sezonunda tanışmıştı. Bir sezon önce Ali Sami Yen Stadı’nda Fenerbahçe ile oynadığı meşhur ‘sulu derbi’ nedeniyle 5 maç ceza alan Sarı-Kırmızılılar, 7.haftadaki Beşiktaş derbisini boş tribünler önünde oynamıştı.

İstanbul Valiliği dün saat 17.24’te “seyircisiz oynama” kararı aldığında aklıma hemen bu maç geldi. Bir derbinin terör nedeniyle oynanmaması, Türk futbol tarihi için önemli bir karar. 70’liler sağ-sol kavgası, 80’lerin- 90’ların PKK olaylarında dahi oynanan derbinin bu şekilde sekteye uğraması, futbolun Türkiye’deki dokunulmazlığını da bitiren yeni bir dönemin başlangıcıdır.

14 Kasım 2015’te yaşanan Paris terör olaylarında Stade de France’taki Fransa- Almanya maçı da hedef alınmış, stat dışındaki patlamalara rağmen karşılaşma tamamlanmıştı. Ama küresel terörizmin futbolu direkt hedef alan bu saldırısı tüm ülkelere ders oldu. İstanbul Emniyeti, tedbir olarak derbiyi erteledi. Öncelikle şunu belirtmek gerekir; karar doğru ama kronolojik süreç yanlıştı. Seyircisiz oynama kararını kulüplere rağmen almamak gerekirdi. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’in “Seyircimiz olmadan oynamayız. Madem güvenlik problemi var, bu oyuncularımız için de geçerli” çıkışı haklı bir tavırdır.

YENİ DÖNEM BAŞLADI

Maçın ertelenmesi ise “ihbar” dikkate alındığında yüzde 100 doğru bir karardır. Eğer bu karar alınmasaydı, Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ölümünün yaşandığı Soma faciasını geride bırakacak bir katliam ile karşı karşıya kalabilirdik.

Açıldığı günden bu yana TT Arena’ya araçla, metroyla ve Seyrantepe geçiş koridorlarından defalarca giden biri olarak şunu iddia ediyorum; intihar bombacılarının metro tünelleri ve Seyrantepe üst geçidinden stada giden yürüyüş koridorlarında yapacağı eylemler, Türkiye tarihinin en büyük katliamına sebep olabilirdi. 52 bin taraftarın büyük bölümünün giriş yaptığı bu iki bölge, adım atmanın mümkün olmadığı, insanların balık istifi omuz omuza olduğu yerlerdir. Güvenlik problemleri de en üst noktadadır ve stadın fiziki şartları nedeniyle asla mükemmele yakın bir güvenlik sağlanamaz. Ciddi bir ihbarda alınması gereken zaruri bir önlem uygulanmıştır.

Peki bundan sonra ne olacak? Terör tehdidiyle yaşayacağımız yeni bir çağ başladı. Anadolu’daki bazı vilayet merkezinden bile büyük kalabalıkların toplandığı statlar bundan sonra tam güvenli olamayacaktır. Euro 2016’nın bile seyircisiz oynanma olasılığının bulunduğu “yeni spor düzeninde” Türkiye'de de seyircisiz maçlara hazırlıklı olmalıyız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.