Savunmayı savunmak

Galatasaray, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da 4-4-2 ile sahadaydı. Fatih Terim, Mohamed Mostafa ve Falcao’yu kazanmak için sistemini değiştirmişti ancak bu hamleden yeterince fayda sağlayamadı. Bunda en önemli etken son haftalarda Galatasaray’ı sık sık ters köşeye yatıran savunmasıydı. Yapılan hatalar zinciri Galatasaray’ın oyununu oturtup rakip üzerinde baskı sağlamasına izin vermedi. 

Üç haftadır yaptığı hatalarla gol yediren Luyindama henüz maçın başında Samudio’ya topu kaptırınca Çaykur Rizespor 2. dakikada öne geçti. İlk yarı biterken Marcao topu ayağının altından kaçırınca Boldrin’in golü geldi. Hatalar ikinci yarıda da devam etti. Bu kez Yedlin’in topu elle kesmesi sonucu doğan penaltıyı Skoda gole çevirdi. Kısacası Galatasaray hem rakiple hem savunması ile mücadele etmeye devam etti. 

Sarı-Kırmızılıların 1-0 geriye düştükten sonra Yedlin ve Emre Akbaba ile bulduğu gollerle 2-1 öne geçtiği dakikalardaki mücadelesi önemliydi. Ancak savunmanın bir maça bu kadar çok bireysel hata sığdırması Galatasaray adına şanssızlıktı. 

Fatih Terim, 56. dakikada oyuna müdahale etti ve verim sorunu yaşayan orta sahanın kanatlarındaki iki oyuncuyu kenara aldı. Onyekuru ve Kerem hamlesi, 3-2 geriye düşmüş olan ev sahibi ekibi tekrar hareketlendirdi. Sarı- Kırmızılıların isteği vardı ama kapanan Rizespor savunmasını, çift forvete ve kanatlardaki taze kuvvetlere rağmen açamıyordu. Sumudica’nın “Bu takımdan bir şey olmaz” diyerek gittiği Rizespor, Bülent Uygun’un ellerinde bir şeyler oynamaya başlamıştı. 

Terim, orta sahanın merkezindeki etkisizliğe ve çift forvetteki verimsizliğine ikinci müdahalesini Gedson- Mostafa’yı çıkarıp Arda- Feghouli değişikliği ile yaptı. Galatasaray’ı umutlandıran gol bu değişiklikle geldi. Feghouli’nin nefis pasında Onyekuru’nun koşusunda araya giren Meriah’ın ters vuruşu Galatasaray’ı 3-3’e getirdi.  

Ritmini bulan Galatasaray’ı durduran yine kendi savunması oldu. Yedlin’in oyundan atılması ile 10 kişi kalan Sarı-Kırmızılı takımın sahadaki etkinliği azaldı. 

Sonuç olarak Galatasaray’da değişen bir şey yoktu. Yeni sistemin sancıları, orta sahanın verimsizliği, savunmanın savrukluğu vardı. Bir de Falcao ile yan yana oynadığında iyice etkisizleşen Mostafa Mohamed gerçeği. Galatasaray, 12 dakikalık uzatma bölümünde de bir kişi eksik olmanın dezavantajını yaşayınca hızlı bir atak sonucunda golü kalesinde gördü. Fatih Terim’in öğrencileri zirve yarışındaki rakiplerinin karşılaşacağı haftada çok önemli bir 3 puanı elinden kaçırdı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.